{ "title": "Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/baklava-serbeti-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 20:01:36", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Baklava şerbeti nasıl yapılır, baklava Türk mutfağının olmazsa olmaz bir tatlısıdır. Baklava yapmak marifet istediği gibi onun şerbetini yapabilmek yani kıvamını tutturmak ayrı bir beceri ve marifet istemektedir. Türkiye'de en güzel ve lezzetli baklava Antep ilimizde yapılmaktadır. Türkiye'de baklava hangi ile aittir tartışmaları olsa da Antep baklavası ismi ile tescillenmiştir. Baklava sadece Türkiye'de değil çeşitli ülkeler arasında da tartışma konusu olmuştur. Yunanistan ve Türkiye arasında yıllardır bitmeyen bir baklava kriz olmuştur. Türkiye'de belli adla anılan baklava türleri Antep baklavası, Gaziantep baklavası 21 aralık 2013 tarihinde tescillendiği ABD resmi gazetesinde yayınlanmıştır. Baklava ne kadar tartışma konusu oldu ise baklavanın şerbeti de bir o kadar tartışma konusu olmuştur. Baklava şerbet sıcak mı dökülür soğuk mu yanı baklavası mı sıcak olacak şerbet mi tartışması. Kimileri şerbet sıcak dese de aslında baklava soğuk şerbetin ılık olması gerekir şerbeti serçe parmağınızla kontrol edip yakmayacak kadar ılık ise baklavaya dökülür.

Burma Kayseri baklavası için gerekli malzemeler
Baklavanın hazırlık aşaması

Derin bir kâseye yumurta, tuz, sirke, sıvı yağ, yoğurt, süt, tahin, kuru maya ve oda sıcaklığında beklettiğimiz margarini ekleyip karıştırıyoruz üzerine yavaş yavaş un ilave ediyoruz. Ünü eleyerek dökersek baklavanın katları daha bir tel tel olur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip yoğurma işlemini tamamlıyoruz. Yoğurduğumuz hamuru cevizden biraz büyük parçalara ayırıp yuvarlıyoruz. Yapmış olduğumuz hamur yumaklarını tek tek nişasta kullanarak açıyoruz açtığımız hamurun üstüne robotta iri kıyım çektiğimiz cevizden serpiyoruz ince bir oklavaya saydığımız cevizli hamuru oklavanın iki tarafından ortaya doğru büzüyoruz ve oklavadan Çıkartıyoruz çıkardığımız hamuru 5 santim uzunluğunda velev şeklinde kesiyoruz. Kestiğimiz baklavaları tepsiye sırasıyla diziyoruz. Bu işlem bütün malzemeler bitinceye kadar tekrarlıyoruz. Hazırladığımız baklavaların üstüne ocakta erittiğimiz 100 gr tereyağını gezdiriyoruz. Daha sonra 170 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

Baklava şerbeti için gerekli malzemeler
Baklava şerbeti nasıl yapılır: Toz şekerini ve suyu derin bir tencereye alalım ve kısık ateşte 15 dk kaynatalım. Kaynayan şerbetten bir kaşık yardımıyla alıp işaret ve baş parmağınızla inceleyelim şerbetimiz yoğun bir kıvam aldıysa içine çeyrek limonu sıkıp bir kere daha kaynatalım ve soğuması için bekletelim beklettiğimiz şerbet parmağınızı yakmayacak ılıklığa gelmiş ise içine vanilya döküp ılık olan baklavaların üzerine gezdirerek dökelim.
" } ] }