{ "title": "Bal Şerbeti", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/bal-serbeti.jpg", "date": "19.01.2024 14:29:02", "author": "teslime tuglu", "article": [ { "article": "Bal Şerbeti: Bal birçok hastalığa deva çare olmuştur. Büyüklerimiz alimler her daim balı önermişler bol bol tüketmemizi tavsiye etmişlerdir. Peygamber efendimiz (S. A. V) bile böbrek sancılarına birebirdir kullanınız demiştir. Peygamber efendimiz (S. A. V) Sancı çektiğimiz zaman ağzımıza bir tutam çörek otu atıp üstüne de ballı şerbet içiniz demiştir. İbni reus hazretleri demiş ki her kim ki ayda beş gün sabah aç karnına içerse ömrü boyunca ne felç ne kalp krizi ne de kötü bir hastalığa yakalanmaz. Kitabımız Kur'an'ı kerimde de birçok yiyecekten üstün balı tutmuştur. Yapılan araştırma sonuçlarına göre balda, %19-22 su, %72 civarında invert şeker, %8-12 sakaroz, %0,3-0,5 organik asitler ve %0,2-0,39 arasında da mineral madde bulunur. Bu değerler bal arılarının, nektarlarını aldığı çiçeklerin veya salgısını aldığı bitkilerin çeşidine göre az çok farklılıklar göstermektedir. Bal birçok mineral ve vitamin bakımından zengindir. Bunlar kalsiyum, potasyum ve fosfor bakımından yüksektir. Yetişkinlerde kalsiyum eksikliği sinirliliğe uykusuzluğa ve halsizliğe sebep olur. Ayrı yeten ağrılara kramplara neden olur kasları da yorar. Kansızlığın önemli bir sebebi demir eksikliğidir. Balın, kansızlığın önlenmektedir. O küçücük hayvanı, bizim için çalıştırarak, bize hem gıda hem de ilaç olan balı ikram eden birçok derde deva veren çare olan Rabbimiz, Kur'an'da şöyle buyurmaktadır: 'Karınlarından, çeşitli renklerde bir şerbet çıkar ki, onda insanlar için şifa bulunur. Düşünen bir topluluk için bunda bir ayet vardır. Kabızlığa ılık ballı su iyi gelir. İshale ise soğuk ballı su şifa olur.

Bal Şerbeti malzemeleri
Bal Şerbeti Nasıl Yapılır?

Bir buçuk çay bardağı balı geniş bir kaba koyalım. Elma sirkesini üstüne dökelim, limonu da sıkıp suyu ilave edip isteğe bağlı ılık ya da soğuk şekilde tüketelim. Bardağımıza bir dal nane koyabiliriz damak zevkine göre.
" } ] }