{ "title": "Bitkisel Şerbet", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/bitkisel-serbet.jpg", "date": "21.01.2024 08:57:56", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Bitkisel Şerbet

Birçok çeşidi bulunan bitkisel şerbet özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen ve doğal olması nedeniyle oldukça sağlıklı ve faydalı bir içecektir. Üzüm, koruk, şeftali, kızılcık, elma, ahududu, böğürtlen ve reyhan gibi birçok bitkisel şerbet tarifi vardır. Bitkisel şerbetlerden birkaçı şu şekildedir.

Kızılcık Şerbeti

Bir kilo kızılcık, çubuk tarçın, karanfil ve toz şeker ile yapımı oldukça basit içmesi ise bir o kadar lezzetli bir şerbettir. Kızılcıklar temizlenerek tencere içine alınır ve üzerine tarçın ile karanfil eklenerek üzerini basacak kadar su eklenir ve yaklaşık on iki dakika kaynatılır. Kızılcık fazla kaynatılırsa ağızda buruk bir tat bırakır bunun için on veya on iki dakika kaynaması yeterlidir. Kaynayan kızılcıkların suyu başka bir kaba süzülür ve isteğe göre sıcakken şeker eklenir ve şekerin erimesi sağlanır. Sıcak veya soğuk olarak tüketmek kişinin isteğine bağlıdır.

Elma Şerbeti

İki kilo elma, bir kilo toz şeker, iki litre su ve çubuk tarçın elma şerbeti için gerekli malzemelerdir. Elmaların yeşil olması şerbetin tadını artıracaktır. Kabukları soyulan elmalar iki veya üçe bölünerek tencere içine koyulur. Üzerine su, şeker, elma kabukları ve tarçın da eklenerek kaynatılır. Kaynayan elmaların suyu süzülür ve soğuk olarak servis edilir.

Şeftali Şerbeti

Üç kilogram şeftali, bir buçuk kilo şeker, karanfil, limon kabuğu rendesi ve iki litre su ile yapımı oldukça kolay bir tariftir. Öncelikle şeftalinin kabuları soyulur ve küp şeklinde doğranarak bir tencere içerisine koyulur. Ardından limon kabuğu rendesi, su, şeker ve üç dört tane de karanfil eklenerek şerbet kaynamaya bırakılır. Kaynayan şeftali şerbeti süzlerek soğuk olarak servis edilir. Bu şerbete birkaç yemek kaşığı limon suyu eklemek şerbetin tadını artıracaktır.

Ahududu Şerbeti

Bir kilo ahududu, birkaç tane limon tuzu, bir kilo toz şeker, karanfil ve bir litre su ile yapılmaktadır. Öncelikle temizlenip yıkanan ahududular şeker ile iyice yoğurulur ve bir gece dinlenmeye bırakılır. Dinlenen ahududu iyice suyunu bırakır ve tencereye alınarak üzerine su, limon tuzu ve karanfil de eklenerek kaynatılır ve soğuk olarak servis edilir.
" } ] }