{ "title": "Demirhindi Şerbeti", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/demirhindi-serbeti.jpg", "date": "19.01.2024 08:02:52", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Demirhindi Şerbeti; Arapçadan adı Hint hurması anlamına gelen tamr-i hindi'den gelmekte olan demirhindi, baklagiller familyasından olup köken olarak Afrika'da özellikle Hindistan ve Mısır'da yetiştirilen bir bitkidir. Hint, Orta Doğu ve Güney Doğu Asya'da ekşimsi tadı ile yemeklerde sık kullanılmaktadır. Ağaç olarak büyüyen demirhindi yaklaşık olarak 20-25 metre kadar uzayabilen bir ağaçtır. Çiçekleri dallarının ucunda sarı veya kırmızı olarak bulunmaktadır. Meyveleri baharat olarak kullanılmaktadır. Susuzluk giderici olarak kullanılan Osmanlı'da tıbbi bitki olarak kullanılmıştır. Susuzluğa, ateşe, iç sıkıntısına iyi gelmektedir. Sanayide dahi kullanılan bu bitki kıvam arttırıcı olarak ürünlerde kullanılmaktadır. Meyve içeriğinde protein, şeker, peptin, A, B1, B2, B3, B5, B6, C vitaminleri, magnezyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum ve bakır gibi mineraller içermektedir. Birçok hastalığa karşıda kullanılan bu bitki boğaz ağrılarında gargara olarak, kanserle mücadelede önemli bir yer tutmaktadır, nezle ve sarılık tedavisinde yıllardan beri kullanılan bir meyvedir, ateş düşürücü ve soğuk algınlığından koruyucudur. Cilt lekelerinde ve çillerde kaynatılıp sorunlu bölgeye kompres şeklinde sürmekte leke ve çillerin rengini açmada faydalı olacaktır.

Demirhindi Şerbeti; özellikle susuzluk giderici olarak yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. 5 gramında yüksek miktarda diyet lifi içermektedir. Ramazan da iftar menülerinde yer alan bu lezzetli şerbetin tarifi şöyledir;

Demirhindi Şerbeti Malzemeleri
Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır?

Bütün malzemeleri bir tencereye alıp üzerine suyumuzu katıyoruz ve en kısık ateşte yavaş yavaş yaklaşık olarak 2 saat kadar kaynatıyoruz. Şerbetimizin ılımasını bekliyoruz. Daha sonra bütün malzemeyi çıkartıp süzüyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }