{ "title": "Gül Şerbeti", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/gul-serbeti.jpg", "date": "20.01.2024 10:10:17", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Gül şerbeti, Osmanlılardan günümüze kadar gelen harika bir lezzettir. Osmanlıda her sofrada mutlaka bulunurmuş. Özellikle, yemeğe başlamadan ya da yemek geçişlerinde kullanılırmış. Çünkü; gül şerbeti mideyi rahatlatır ve yemekler arasındaki geçişte damak tadını ayarlar. Gül şerbeti yaz aylarında içildiği zaman, serinletici etkisi vardır. Gül şerbetinin yapımı iki aşamada oluyor. İlk önce, gül şurubu yapılıyor. Daha sonra, bir miktar gül şurubu kullanılıp gül şerbeti hazırlanır. Gül şerbeti yaparken, kokulu ve kırmızı güllerin tercih edilmesi doğru bir seçim olacaktır. Şerbet yapılırken, şekeri ve suyu damak tadınıza göre ayarlamanızda fayda vardır.

Gül şurubu malzemeleri
Gül şerbeti malzemeleri
Gül şerbeti nasıl yapılır?

İlk önce gül şurubu yapımıyla başlayalım. Gül yapraklarını bol suyla yıkayıp, derin bir kaba alın. 1 bardak şekeri de ekleyip, iyice yoğurun. Şeker eriyip, gül yapraklarıyla özleşene kadar, yoğurmaya devam edin. Daha sonra üzerini kapatıp, buzdolabına kaldırın. Zamanınız varsa, 1 gece bekletmenizi tavsiye ederim. Eğer zamanınız yoksa, birkaç saat buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkardıktan sonra süzün. Süzme işlemini temiz bir tülbent yardımıyla yapabilirsiniz. Şurubunuz hazır olunca damak tadınıza göre su, şeker ve limon suyu ekleyebilirsiniz. Şerbeti yapmak için de ilk önce, limonu sıkın ve tülbentten süzün. Daha sonra şekeri ve suyu da ekleyip, şeker eriyene kadar karıştırın. Limonata hazır olunca, gül şurubunu da azar azar karıştırarak ekleyin. Kendi damak tadınıza uygun olarak, şurubunu ve şekerini ayarlayabilirsiniz. Gül şerbetinin özelliği, soğuk olarak servis edilmesidir.

Afiyet olsun.

" } ] }