{ "title": "Hazır Kadayıf Şerbeti", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/Hazir-Kadayif-Serbeti-97.gif", "date": "19.01.2024 05:51:17", "author": "Seyhan POLAT", "article": [ { "article": "Hazır kadayıf şerbeti, tatlıyı tatlı yapan özelliklerden biri de şerbettir. Tatlının türü ne olursa olsun üzerine dökülecek olan şerbet iyi ayarlanmalı ve kıvamına gelene kadar beklenmelidir. Kadayıf tatlıları nasıl yapılırsa yapılsın şerbet güzel ayarlanmadığı zaman istediğimiz düzeyde olmasını beklemek boşunadır. Kadayıf şerbeti için kullanılan malzemelerin ölçüsü iyi analiz edilmeli ve aynı olmalıdır. Örnek verecek olursak 3 bardak su ile hazırlanmışsa 3 bardak toz şeker eklenmesi gerekir. Bu ev yapımında da geçerlidir. Ölçü haricinde olan şerbetin kaynama süresi çok önem taşır. Hazır kadayıf şerbetinin ölçüleri kadayıfın miktarına değişkenlik göstermektedir. Kalbura bastı, baklava, şekerpare gibi hamurlu tatlılarda 2/3 ölçüsü kullanılır. Su olarak 2 su bardağı, şeker ise 3 su bardağı olacak şekilde ayarlanıyor. Sadece kadayıf için su ve şeker ölçüsü aynı olmalıdır. Hazır kadayıf tatlısı güzel olması için şerbet soğuk kadayıfın ise sıcak olması ve bu şekilde şerbet dökülmesi gerekir. Şerbet kaynatıldıktan sonra soğuması için bekletilir. Soğukluk ölçüsü olarak şerbet parmağı yakmayacak kıvamda olmasına dikkat edilmesi gerekir. Tatlı ve şerbet sıcak olursa hamurlaşır. Her ikisi soğuk olursa tatlı şerbetini çekmez ve kupkuru kalır. Şerbetlerin vazgeçilmezi olan limon hazır kadayıf için de olmazsa olmazlardandır. Limon şerbet ocaktan alınmasının ardından birkaç dakika önce ilave edilmesi gerekir. Şerbete ilave edilen limon şerbetin daha güzel kıvam almasını sağlayarak şerbetin şekerlenmesini önlemektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus eklenen limonun miktarıdır. Limon suyu şerbete çok fazla ve çok önce eklenirse şerbetin kıvamı aşırı koyu olabilir. Bu durumu önlemek için limon şerbet ocaktan alınmadan önce biraz bekletilmesi gerekir.