{ "title": "Lohusa Şerbeti", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/lohusa-serbeti.jpg", "date": "20.01.2024 00:20:19", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Lohusa şerbeti, Lohusa şerbeti yeni doğum yapılmış evde 40 gün süreyle yapılabilen ve gelen misafirlere ikram edilen bir şerbettir. Günümüzde sağlıksız, gazlı içecekler maalesef ki eski adetlerimizi unutturdu. Fakat, Anadolu'da terk edilmeyen yüzyıllardır yapılan harika bir lezzettir. Adana ve Mersinde kaynar olarak bilinir. Doğumdan sonra ister hastane odasında isterse evinizde gelen misafirlere rahatlıkla ikram edebileceğiniz harika bir şerbettir. Yanında küçük, küçük kurabiyelerde oldukça hoş olacaktır. Doğum yapan kadınlarda süt yapar ve sütün kalitesini arttırır. Çok fazla şekerli olduğundan tam bir kalori deposudur. Doğum yapan annelerin, lohusalık dönemlerindekilo almalarında önemli bir rolü vardır. Lohusa şerbeti annedeki mide rahatsızlıklarında da faydalıdır. Ayrıca sakinleştirici etkisi sayesinde, sakin bir anne çocuk ilişkisini sağlar. İçerisinde birçok faydalı besin barındırır. İçerisindeki malzemeler tek tek yapıldığında da tam bir şifa kaynağıdır.

Tarçın, bağırsak iltihaplanmalarında etkilidir, gaz söktürür, öksürüğü ve ishali keser. Ayrıca karbonhidrat oranı fazla olan besinleri tarçınla tatlandırdığınız zaman, kandaki şeker seviyesini düşürür. Zencefil, soğuk algınlığında vücut ısısını yükseltir ve rahatlamayı sağlar. Sindirim sistemi, öksürük ve mide bulantısı gibi birçok rahatsızlıkta fayda sağlar. Ihlamur ve karanfilde öksürük ve balgamda muhteşem bir ikilidir. Karanfil ağız içi iltihaplarda da faydalıdır. İştah açıcı etkisi de vardır. Damak tadınıza göre içerisine koyduğunuz malzemenin, azlığına veya çokluğuna karar verebilirsiniz. Ben özellikle karanfilin yoğun bir şekilde hissedildiği, lohusa şerbetinin lezzetinin daha hoş olduğuna inananlardanım. Çok fazla tatlı sevmezseniz, suyunu fazlalaştırabilirsiniz. Fakat, pişme aşamasında çok tatlı olup soğuduğu zaman şekerinin azaldığını da unutmamak gerekir. Çoğunlukla lohusa şerbeti yapımında, malzemeler temiz bir tülbent içerisine konulup kaynatılıyor. Ben hepsinin bir arada kaynatıp daha sonra bir süzgeç yardımıyla süzülmesini, daha pratik buluyorum. Üstelik malzemelerde daha iyi özleşiyorlar. Lohusa şerbetinin lezzeti malzemelerinin kalitesine de bağlıdır. Bu sebepten malzemeleri alırken dikkat etmek gerekir.

Lohusa şerbeti malzemeleri
Lohusa şerbeti nasıl yapılır?

Bütün malzemeleri, tencereye koyun ve kaynatın. Yarım saat kadar kaynamaya devam etsin. Kaynama aşamasında sık sık tadını kontrol edip damak tadınıza göre suyunda ekleme yapabilirsiniz. Yarım saat sonra lohusa şerbetini ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra süzüp, ağzı kapalı bir şişeye alın. İster sıcak ister soğuk servis yapabilirsiniz. Servis yaparken, lohusa şerbetini koyduğunuz bardakların üzerini iri doğranmış ceviz ya da fındıkla süsleyebilirsiniz.

" } ] }