Mevlüt Şerbeti, Mevlüt'ün anlamı doğmak, doğum zamanı, doğum yeri manasındadır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunu kutlamak için yapılan bir tören bir adettir. Mevlüt doğum, ölüm, sünnet töreni, asker uğurlama ve karşılama, evlilik gibi özel günlerimizde ve kutsal gecelerimizde Peygamberimizin doğumunu anlatan edebi metinlerin belli bir makam ve usul ile okunmasıdır. Bu güzel okumanın ardından bize değer verip evimize gelen konuklarımızın ağzını tatlandırmak için Mevlüt şerbeti dağıtmak güzel adetlerimiz arasındadır. Meşhur şerbetlerimiz Osmanlıdan günümüze kadar ulaşmış olan en nadide lezzetlerimizden biridir. Son zamanlarda bebek doğumları ile yeniden hak ettiği yere ulaşan Mevlüt şerbeti uygun ölçüler ve gerekli baharatlarla yapıldığından tadı nefis olur. Şerbet denilince sanki çok zor bulunan malzemeler ve zahmetli bir tarif olarak düşünülebilir. Ama bu tarifte ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız.
Mevlüt şerbeti için gereken malzemeler
Bu tarife göre uyguladığınız Mevlüt şerbetinden aşağı yukarı küçük tadımlık bardaklar ile 40-50 bardak şerbet elde edebilirsiniz.
3 su bardağı toz şeker
5 litre soğuk su
3 yemek kaşığı gül suyu
Tercihinize göre kırmızı ya da pembe gıda boyası
10 adet gül yaprağı
1.5 çay kaşığı gül yağı
6 adet çubuk tarçın
15-20 adet kuru karanfil
2 adet kök zencefil
5 adet tane şeklinde yeni bahar
Ve şerbetinizi süslemek için yeteri kadar çam fıstığı
Mevlüt şerbetinin yapılışı nasıldır?
Suyumuzu ve şekerimizi derin bir tencereye koyalım ve kısık ateşte kaynatalım. Baharatlarımızdan oluşan tarçın, karanfil, zencefil ve yeni bahar temiz bir tülbendin içine sarılarak karışıma eklenir. Baharatların aromalarını yeteri kadar vermeleri için kısık ateşte 20 dakika süresince kaynamaya bırakılır. Bir süre sonra şerbetinizin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacaktır. Bu aşamada tahta bir kaşık yardımı ile oluşan köpükleri mutlaka alın. Gül yapraklarını da ekleyip soğumaya bırakın. Soğuyana kadar gül yaprakları aromasını şerbete verecektir.
Süre sonunda Mevlüt şerbetini bir kenara alın ve ılınmaya bırakın. Ilık haldeki Mevlüt şerbetine gül yağı, gül suyu ve istediğiniz renk ölçüsünde gıda boyası katılıp iyice karıştırılır. Cam sürahilere doldurulan Mevlüt şerbeti buzdolabında soğumaya alınır. Soğumuş haldeki Mevlüt şerbeti küçük cam bardaklarda üzerlerine çam fıstığı atılarak yanında minik lokumlarla servis edilir.