{ "title": "Meyan Kökü Şerbeti", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/meyan-koku-sebeti.jpg", "date": "20.01.2024 15:45:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Meyan kökü şerbeti, ülkemizde en fazla güney illerimizde yapılan serinletici bir tariftir. Özellikle Adana'da çok tüketilir. Sıcak yaz günlerinde, ramazan ayında vazgeçilmez içecekler arasında yer alır. Zamanı olanlar bu şerbeti evde yapabilir. Ancak seyyar satıcılarda meyan kökü şerbetini satarlar. Halk arasında buna bazen aşlama şerbeti de denilmektedir. Lezzeti hafif bir buruk olsa da alışanlar için çok güzeldir. Ancak demlenme süresi uzun tutulursa, tadı acılaşır ve sertleşir. Bu nedenle hazırlanmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanında çok fazla tüketilmemesi tavsiye edilir. Çünkü zararlı etkileri olabilir. Prostat, meme kanseri gibi hastalığı olanlar, kalp hastaları, yüksek tansiyon hastaları, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlar mutlaka doktora danışarak kullanmalıdır. Eğer fazla dozda içilirse, sağlıklı kişilerde bile baş ağrısı, huzursuzluk ve uyku düzensizliğine yol açabilir. Ayrıca diğer bitkisel ürünler gibi gebelikte ve emzirme döneminde kadınların meyan kökü tüketmemesi gerekir. Meyan kökü şerbeti de bu bitkiyle hazırlandığından, uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda vücutta sıvı tutulmasına neden olabiliyor. Bu nedenle günde en fazla 3 bardak içilmesi uygun görülüyor. Ancak yukarıda saydığımız hastalıkları ya da özel durumu olanlar meyan kökü şerbetini içmek için, mutlaka doktoruna danışmalıdır.