{ "title": "Osmanlı Şerbeti", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/Osmanli-Serbeti-22.jpg", "date": "19.01.2024 16:13:21", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Osmanlı şerbeti, atalarımız olan Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan birçok meyve türünden yapılan meyve suyu olarak tüketilebilen şerbet türüdür. Eski zamanlarda ramazan aylarında, düğün, nişan, sünnet töreni, doğum sonrası gibi özel günleri kutlamak için ve mevlitlerde bu enfes tat sofralardan hiç eksik olmazdı. Günümüzde sadece ramazan aylarında da olsa yine de az da olsa etkisini sürdürmektedir.

Osmanlı şerbeti, nar, üzüm, elma, limon, kırmızı erik, yaban mersini gibi akla gelecek daha birçok meyve çeşitlerinden şerbet üretimi yaparlardı. Osmanlı saraylarına has mutfak kısmında bulunan profesyonel aşçı başları devamlı her türden meyvelerden şerbet yaparak günlük tüketim için nefis içecekler hazırlarlardı. Her derde şifa, derman olan bu içecek bitkilerin çiçek kısımlarından da yapılmaktaydı. Zambak, gül, menekşe, yasemin, nilüfer, iğde ağacı çiçeği ve meyvesi olan birçok ağacın çiçeklerinden şerbet elde edilirdi. Bu şerbet baharatlarla aroma takviyesi yapılarak dahada lezzetli hale getirilirdi. Bal ve tarçın şerbetler için vazgeçilmez bir besin kaynağıydı. İsteğe göre sıcak veya soğuk olarak içilebilirdi. Yapılan şerbetler buz veya karlar ile soğutulurdu. Dağların en yüksek tepelerinden getirilen tertemiz karlar şerbetin içine eklenerek adeta zevkle içilirdi. Osmanlı dönemi sokaklarında her çeşit şerbet temizlik ve titizlik esaslarına bağlı olarak satılmaktaydı. Modern çağda şerbetler unutulsa da Anadolu'nun bazı kesimlerinde kısmen de olsa Osmanlı şerbeti varlığını sürdürmektedir.

Osmanlı şerbeti için gerekli malzemeler
Osmanlı şerbeti nasıl yapılır?

Narlar yıkanıp ayıklanır. Derin bir tencere içerisine alınarak toz şeker, karanfil, çubuk tarçın, taze zencefil (Rendeden geçirilmeli) ve su eklenerek kısık ateşte kaynayana kadar pişirilir. Kaynatılan bu şerbet serin bir kap içerisine süzgeç eşliğinde süzdürülür. Bu işlem de bittikten sonra sıcak bir şekilde veya dinlendirilip soğutularak daha tatlı sevenler için yanında bal sunularak servis edilir.
" } ] }