{ "title": "Osmanlı Şerbetleri", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/osmanli-serbetleri.jpg", "date": "19.01.2024 10:55:30", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Osmanlı şerbetleri, şerbet, meyve, baharat, meyve çiçekleri gibi ürünlerden yapılan içeceklerdir. Osmanlı döneminde şerbetlere oldukça önem verilmekteydi. Daha çok serinlemek, susuzluk ihtiyacını gidermek ve şifa amacıyla tüketilmiştir. Bazı hastalıklara karşı da kan yapıcı özelliğinden ve kuvvet kazanmak için de kullanılmıştır. Osmanlı kültüründe yazın hazırlanan şerbetler cam kavanozlara konularak ağızları sıkıca kapatılıp, kışın tüketmek için kuru, serin yerlerde saklanırdı. Aynı şekilde bazı meyve ve çiçekler de kurutularak saklanıp, şerbet yapımında kullanılmaktaydı.

Demirhindi Şerbeti Malzemeleri
Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır?

Demirhindi bir gece önceden el ile açılarak uygun bir tencereye alınır ve üzerine su eklenerek 2-3 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan şerbetin altı kapatılarak kapağı kapatılır. Sabaha kadar bekletildikten sonra tekrar ocağa alınarak üzerine toz şeker eklenip 2-3 dakika kadar daha kaynatılır. Kaynayan şerbet soğuduktan sonra servis için hazır olur.

Gülhatmi Şerbeti Malzemeleri
Gülhatmi Şerbeti Nasıl Yapılır?

Gülhatmi uygun bir tencereye alınarak üzerine su eklenir. Orta hararetli ocakta 15 dakika kadar kaynatıldıktan sonra süzülür. Süzülen su tekrar tencereye alınarak üzerine toz şeker, yarım limon suyu eklenerek 5 dakika kadar daha kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Şerbet soğuduktan sonra cam sürahiye alınır ve üzerine yeteri kadar susam eklenip servise sunulur.

Nane Limon Şerbeti Malzemeleri
Nane Limon Şerbeti Nasıl Yapılır?

Limonlar iyice yıkandıktan sonra suları sıkılır. Limon suyunun üzerine limon kabukları ve toz şeker eklenerek karıştırılır. Ağzı kapalı olacak şekilde bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesi gün dolaptan alınarak üzerine suyu eklenir ve toz şeker eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra havanda dövülmüş yarım bağ nane eklenerek 20 dakika kadar bekletilip, servise sunulur.

Badem Şurubu Malzemeleri
Badem Şurubu Nasıl Yapılır?

Yarım kilo badem sıcak suda bekletilerek kabukları soyulur. Kabuklarından arınan badem havana alınarak üzerine bir miktar su eklenip beyaz su çıkana kadar iyice dövülür. Ardından bir tülbent yardımı ile süzülerek bademin sütü ayrılır. Uygun bir tencerenin içine toz şeker ve su eklenerek şerbet kıvamı alana kadar kaynatılır. Kaynayan şerbete badem sütü eklenir. Süt ile şerbet birkaç dakika kadar daha kaynatılır. Tercihe bağlı olarak sıcak ya da soğuk içilebilir.

Elma Şerbeti Malzemeleri
Elma Şerbeti Nasıl Yapılır?

Elmalar yıkandıktan sonra kabukları soyulur ve dört parçaya kesilir. Çekirdekleri ayıklanmadan uygun bir tencereye alınıp, üzerine su, kabuk tarçın, elma kabuğu rendesi ve toz şeker eklenir. Yaklaşık yarım saat orta hararetli ocakta kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Tencerenin kapağı kapatılarak soğuması beklenir. Soğuyan elma şerbeti temiz bir tülbent ile süzülüp, sürahiye boşaltılır. Buzdolabında soğutularak servise sunulur.
" } ] }