{ "title": "Reyhan Şerbeti", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/reyhan-serbeti.jpg", "date": "19.01.2024 19:10:26", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Reyhan şerbeti, özellikle ramazan ayında çok fazla tercih edilir. Diğer adı da fesleğendir. Ben reyhanı, salata ve bazı çorbalarda da kullanıyorum. Hoş koku ve tat veriyor. Reyhanın harika lezzetinin yanı sıra, birçok faydası da vardır. Bağırsak sancıların da etkilidir. Baş dönmesini önler, saç dökülmesinde etkilidir. Öksürük tedavisinde kullanılır. Hazımsızlığı giderir. Mide bulantısı ve kusmayı önler. Sakinleştirici özelliği vardır. İshale iyi gelir. Anne sütünü arttırır ve kalitesini yükseltir. Reyhanın çok farklı bir özelliği vardır. Sinek ve tahta kurusu gibi bazı haşarılar, reyhanın kokusu sayesinde uzaklaşırlar.

Osmanlı zamanında, sofralardan eksik olmazmış. Tedavi amaçlıda kullanılırmış. Çok pratik ve sağlıklı bir şerbet olmasına rağmen, günümüzde gazlı içecekler daha fazla tercih ediliyor. Reyhan şerbeti yaparken, koyu mor olanlar tercih edilmelidir. Ben limon yerine limon tuzu tercih ediyorum. Çünkü limon reyhan şerbetinin renginin bulanık yapıyor.

Reyhan şerbeti için gerekli malzemeler
Reyhan şerbeti nasıl yapılır?

1 demet reyhanı, bol suda güzelce yıkayın ve tencereye koyun. 2 litre suyu da ekleyin. Daha sonra karanfil, limon tuzu, şeker ve kabuk tarçını da ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Daha sonra süzüp, sürahiye koyun ve buzdolabında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzda ekleyerek servis yapabilirsiniz. Reyhan şerbetinin şekerini ve limon tuzunu damak tadınıza göre de ayarlayabilirsiniz.
" } ] }