{ "title": "Şerbet Çeşitleri", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/Serbet-Cesitleri-81.jpg", "date": "21.01.2024 09:17:20", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Şerbet çeşitleri, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen şerbet, Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğumlarında ve doğum sonrası ziyarete gelen misafirlere dağıtılan şerbet hala geleneksel olarak doğumlardan sonra loğusa şerbeti adı altında dağıtılmaya devam etmektedir. Şerbet farklı şekillerde farklı malzemeler kullanılarak değişik tatlarda hazırlanabilir. Bal, gül, baharat, süt ya da farklı meyveler kullanılarak hazırlanabilen şekerli içecek olarak tanımlanabilir. Şurup olarak da adlandırılır. Şurup şerbetten daha koyu olur. Koyu kıvamdaki şurup suyla inceltilerek şerbet elde edilir. Farklı tatlarda, farklı malzemeler kullanılarak hazırlanan şerbet çeşitleri için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Şerbet çeşitleri nelerdir?

Bal şerbeti için gerekli malzemeler
Hazırlanışı: Bal geniş bir kabın içine alınarak elma sirkesi eklenir. Limon sıkılarak elde edilen suyu, suyla birlikte eklenir. Bu oldukça kolay olan ve kaynatılmasına gerek olmayan bir şerbet türüdür. Tercihe göre soğuk ya da sıcak suyla hazırlanıp, nane yapraklarıyla süslenerek içilebilir.

Afiyet olsun.

Şeftali şerbeti için gerekli malzemeler
Hazırlanışı: Şeftalilerin kabukları soyulduktan sonra küp-küp doğranır. Uygun bir tencereye alınır. Üzerine toz şeker, limon kabuğu rendesi ve su ilave edilir. Ocağa alınarak yarım saat kaynatılır. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra tülbentten geçirilerek buzdolabına alınır ve soğuduktan sonra karanfil eklenip servise sunulur.

Afiyet olsun.

Elma şerbeti için gerekli malzemeler
Hazırlanışı: Elmalar yıkandıktan sonra kabukları soyulur. Her bir elma ikiye bölünür ve uygun bir tencereye dizilir. Üzerine tarçın, su, toz şeker ve elma kabukları eklenir. Kısık ateşte 30 dakika kaynatılır. Kaynayan şerbet ocaktan alınarak tülbentten geçirilir ve buzdolabında soğutularak servise sunulur.

Afiyet olsun.

Gülhatmi şerbeti için gerekli malzemeler
Hazırlanışı: Gül hatmi ufak bir tencereye alınarak üzerine su ilave edilip, 15 dakika kaynamaya bırakılır. Daha sonra süzgeç yardımıyla süzülerek şekeri ilave edilir ve tekrar ocağa alınarak birkaç dakika kadar daha kaynatılır. Ocaktan almadan bir dakika önce limon suyu eklenip bir dakika limon suyuyla birlikte kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Hazırlanan şerbet soğutulur ve servis anında üzeri fıstık ya da susam kullanılarak süslenir.

Afiyet olsun.

Nane limon şerbeti için gerekli malzemeler
Hazırlanışı: Limonlar yıkandıktan sonra suyu sıkılır ve kabuklarıyla birlikte cam, ağzı kapalı bir sürahiye alınır. Üzerine toz şeker eklenip, bu şekilde 24 saat dolapta bekletilir. Bu sürede toz şeker eriyecektir. Karıştırıldıktan sonra robottan geçirilmiş nane eklenip 15 dakika daha bekletilir ve sonra süzülerek servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }