{ "title": "Şerbet", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/serbet.jpg", "date": "19.01.2024 11:14:34", "author": "gülfer demir", "article": [ { "article": "Şerbet, meyve aromalarıyla şekerli suyun karışımından elde edilen, Türk mutfağının geleneksel içeceklerinden biridir. Bin bir türlü çeşidiyle sofraların vazgeçilmez içeceklerindendir. Özellikle Türk toplumunda eski Osmanlı geleneği olarak, ramazan ayında hemen hemen her hanenin iftar sofrasını süslemektedir. Şerbetin ramazan ayında bu denli tercih edilmesinin en önemli nedeni ise vücutta sıvı şeker dengesini sağlaması ve sindirime yardımcı olmasıdır.
Girişte de söylediğimiz gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Bu özel şerbetlere ek olarak bir de şerbetli tatlılar için kullanılan şerbetler vardır. Birçok insan hala şerbet yapımını bilmemekte ya da eksik bilmektedir. Şerbet yapımında en çok karşılaşılan sorun ise yapılan şerbetin çok kısa sürede şekerlenmesidir. Çoğu insan bu durumdan şikâyetçidir.

Peki ne yapmak gerek bu şerbetin şekerlenmesini önlemek için?

Yapılacak şey aslında çok basit. Bildiğimiz gibi şerbetin asıl maddeleri su ve şekerdir. Bu şekerlenmeyi önleyecek olan gizli formülümüz ise biraz tuz ve bir parça limondur. Şerbeti yapmaya başladığımızda ilk önce şeker ve suyu bir güzel karıştırmalıyız. Bu çok önemlidir. Şekerin su içerisinde çözünmesini kolaylaştırır, şekerlenmeyi geciktirir. Bir tutam tuzu da başlangıçta karışımımızın içerisine karıştırırız. Bu olayda püf nokta ise şerbeti ocaktan almadan 15 dakika kadar önce bir miktar limon suyunu şerbetin içine eklemektir. Bu detaylar tatlılarımızın şekerlenmesini önemli ölçüde azaltacaktır.

Tatlı şerbetlerinde ikinci sıklıkta karşılaşılan sorun ise şerbetin tatlıya ne zaman döküleceği konusudur. Aslında bunun için standart bir yöntem yoktur. Çünkü her tatlının hamuru, hamurunun yoğunluğu birbirinden farklıdır. Mesela şekerpare için yapılan bir şerbet çok sıcak olmamalı, ılık ya da sıcağa biraz daha yakın olmalıdır tatlının şerbeti iyice çekebilmesi için. Baklava gibi kıtır, hamuru tek tek açılan tatlılarda şerbet ılık tatlı soğuk olmalıdır tatlının hamurlaşmaması için.

" } ] }