{ "title": "Tatlı Şerbeti", "image": "https://www.serbet.gen.tr/images/tatli-serbeti.jpg", "date": "21.01.2024 10:57:55", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Tatlı Şerbeti, Tatlı şerbeti yapmak zor bir iştir. Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı da farklıdır. İyi bir tatlı şerbeti yapmak pratik meydana gelmediği benzeri şerbetin kıvamını tutturmak herkesin yapabileceği bir şey değil. Örneğin, Şekerpare, kalburabastı benzeri hamurlu tatlılarda şerbetin çok sıcak olması ve yoğun olmaması gerekir ki tatlı şerbeti hızlı çeksin. Lokma tatlısı gibi mayalı hamurdan bir tatlı yapıyorsanız, çok cıvık bir şerbet olmaması gerekir. Baklava şerbeti de zor bir şerbet türüdür. Yufkası tek tek açılan tatlılarda tatlının çeşidine yönelik şerbet ayarı değişim gösterir. Örneğin burma baklava benzeri hamur yoğunluğu az ve gevrek tatlılarda şerbetin ılık, tatlının soğuk olması gerekli ki gevrekliği kaybolmasın. Meşhur Antep baklavasının yapılışını televizyonda kesinlikle görmüşsünüzdür. Şerbet eklenirken hem tatlı hem şerbet sıcaktır ve baklava şerbetin içerisinde kaynar. Şayet siz evde yaptığınız baklavaya aynı işlemi uygularsanız, baklava hamur gibi olabilir. Çünkü imalathanelerdeki açma ve pişirme metotları evdekilerden daha değişiktir.

Baklava Şerbeti İçin Malzemeleri
Şerbetin Nasıl Yapılır?

Tatlı şerbeti ya da baklava şerbeti için dikkat edilecek bazı noktalar da var. Şeker, su, tuz ve limonu tencereye koyup, ocağın altını açın. Şeker eriyene dek karıştırın. Bu ilk karıştırmayı yapmadığınız zaman şerbet daha hızlı şekerlenecektir. Tuz da şekerlenmeyi engellemek için etkili bir metot. İçine limonu kabuklu atmayacaksanız, çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika önce ekleyin. Ocaktan almadan hemen önce eklerseniz, şerbet şekerlenecektir. Şerbet tamamıyla kaynamaya başladıktan sonra, altını kısıp tam 30 dakika kaynatmaya devam edin. Kıvamına gelen bir şerbetin, kaynarken çıkardığı ses ilk kaynamaya başladığı zamankinden farklıdır. Baştakine göre baloncuklar da irileşmiş olacaktır. Şerbetin kıvamı oldukça yoğun olmalıdır ki, tatlı şerbeti hemen içerisine çekip, hamurlaşmasın.

Eğer kat kat açılmış, gevrek bir tatlıysa şerbeti ılının caya kadar bekletip sonra tatlıya dökün. Eğer tatlınız biraz kalın ve sertse şerbeti ocaktan alır almaz dökün ve üstünü kapatın ki sert kalmasın. Ben yaptığım baklavaya şerbeti ocaktan aldıktan 15 dakika sonra dökerim. Çünkü çok gevrek bir baklava olmuştu. Şerbetin bekletme süresi de oda sıcaklığına bağlı olarak değişir. Soğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla, sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmayacaktır. Burası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldi. Soğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olabilir büyük ihtimalle. Özetle soğuk tatlıya ılık şerbet dökülecek. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }