Nar Şerbeti
Nar Şerbeti, Nar cenneti diye bilinen Mersin'in Gülnar ilçesi ve çevre köylerinde yetişen gül gibi kırmızı taze nardan elde edilen şekerli içecektir. Nişan, söz gibi özel günlerde ailelerin anlaşması sonucunda, ağızları tatlı olsun diye tören yapılarak sıcak ya da soğuk (Tercihe göre) içilen içeceğin adıdır. Yöremizde özel günler haricinde ramazan aylarında ve bayramlarda da gelen misafirlere ikram edilir.
Nar antioksidan özelliği bakımında sağlığa faydası çok olan bir meyvedir. Nar suyunun faydasının sayısız olduğu gibi, nar kabuğunun da başta meme kanseri olmak üzere tüm kanser türlerini iyileştirme özelliği vardır. Kalbi koruduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, tansiyonu düşürdüğü ve damar tıkanıklıklarını önlediği bilinir. Nar çekirdeği yağı cildin yaşlanmasını önler ve kırışıklıkları giderir. Bu sebepten tüketilmesi gereken bir besin kaynağıdır.
Nar şerbeti yapımında kullanılan malzemeler- 1 kilogram nar (Yaklaşık 4 - 5 adet)
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 tane limon suyu
- 2 litre su
- 1 tane çubuk tarçın ya da karanfil (Tercihe göre)
Nar Şerbeti Nasıl Yapılır?
(Not) bu şerbeti yaparken özellikle Keben narı olarak bilinen tatlı nar tercih edilmelidir. Hicaz narı daha kırmızı fakat ekşidir.
Öncelikle narı çok iyi şekilde temizlemeliyiz. Narın içinde bulunan beyaz zarın alınması gerekir. Temizlediğimiz nar tanelerini içine 2 su bardağı toz şekerimizi ilave ederek bir kaşık yardımıyla karıştırıp ezelim.
Tencereye bu karışımı boşaltalım. Ocağa koyalım bu sırada suyumuzu ilave edelim. Limon suyu ve tarçın kabuğunu da ekleyerek kaynamaya bırakalım. Yaklaşık kaynadıktan 10 dakika sonra ocağımızın altını söndürelim. Şerbetimiz ılıklaştığında bir tülbent yardımıyla ya da çok ince bir süzgeçten geçirelim. Daha sonra servise sunalım.
Afiyet Olsun.
19.01.2024 20:40:08
Nar Şerbeti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|