Mevlüt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Mevlüt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Mevlüt Şerbeti Nedir?

Mevlüt, "doğmak", "doğum zamanı" ve "doğum yeri" anlamlarına gelir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunu kutlamak için yapılan bir tören ve önemli bir adettir. Mevlüt, doğum, ölüm, sünnet töreni, asker uğurlama ve karşılama, evlilik gibi özel günlerimizde ve kutsal gecelerimizde Peygamberimizin doğumunu anlatan edebi metinlerin belli bir makam ve usul ile okunmasıdır. Bu güzel okumanın ardından, evimize gelen konuklarımızın ağzını tatlandırmak için Mevlüt şerbeti dağıtmak, güzel adetlerimiz arasındadır. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmış olan meşhur şerbetlerimiz, en nadide lezzetlerimizden biridir. Son zamanlarda, bebek doğumları ile yeniden hak ettiği yere ulaşan Mevlüt şerbeti, uygun ölçüler ve gerekli baharatlarla yapıldığında tadı nefis olur. Şerbet denilince, sanki çok zor bulunan malzemeler ve zahmetli bir tarif olarak düşünülebilir. Ancak bu tarifte ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız.

Mevlüt Şerbeti İçin Gereken Malzemeler

Bu tarife göre uyguladığınız Mevlüt şerbetinden yaklaşık 40-50 küçük tadımlık bardak şerbet elde edebilirsiniz.
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 5 litre soğuk su
  • 3 yemek kaşığı gül suyu
  • Tercihinize göre kırmızı ya da pembe gıda boyası
  • 10 adet gül yaprağı
  • 1.5 çay kaşığı gül yağı
  • 6 adet çubuk tarçın
  • 15-20 adet kuru karanfil
  • 2 adet kök zencefil
  • 5 adet tane şeklinde yeni bahar
  • Şerbetinizi süslemek için yeteri kadar çam fıstığı

Mevlüt Şerbetinin Yapılışı

Suyumuzu ve şekeri derin bir tencereye koyup kısık ateşte kaynatın. Baharatlardan oluşan tarçın, karanfil, zencefil ve yeni baharı temiz bir tülbendin içine sararak karışıma ekleyin. Baharatların aromalarını yeteri kadar vermeleri için kısık ateşte 20 dakika boyunca kaynamaya bırakın. Bir süre sonra şerbetinizin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacaktır. Bu aşamada tahta bir kaşık yardımı ile oluşan köpükleri mutlaka alın. Gül yapraklarını da ekleyip soğumaya bırakın. Soğuyana kadar gül yaprakları aromasını şerbete verecektir.

Süre sonunda Mevlüt şerbetini bir kenara alın ve ılınmaya bırakın. Ilık haldeki Mevlüt şerbetine gül yağı, gül suyu ve istediğiniz renk ölçüsünde gıda boyası katılıp iyice karıştırılır. Cam sürahilere doldurulan Mevlüt şerbeti buzdolabında soğumaya alınır. Soğumuş haldeki Mevlüt şerbeti, küçük cam bardaklarda üzerine çam fıstığı atılarak yanında minik lokumlarla servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bal Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Bal Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Meyan Kökü Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Meyan Kökü Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Nar Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Nar Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Şerbet Nasıl Yapılır?

Şerbet Nasıl Yapılır?

Güncel

Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır?

Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır?

Güncel

Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri