Süt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Süt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Süt Şerbeti, Şerbet; Şekerli, ballı, güllü, baharatlı veya hoş kokulu meyve ve bitkilerden ferahlatıcı içecek ya da tatlılarda kullanılan şekerli sıvıdır. Aslında sıvı olarak pek nadirde olsa şerbet yapımında sütte kullanılmaktadır. Yüzlerce çeşidi olan şerbet, günümüz içeceklerin keşfinden önce, özellikle sıcak olan doğu medeniyetlerinde ferahlatıcı olarak asırlardır içile gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, batı medeniyetlerine de ulaşmıştır bu içecek. Günümüz batısında şerbet İngilizcede, sherbet olarak bilinmektedir. İçecek ya da toz tatlı olarak bilinen sorbet (Şekerli buz), şerbetin türevleridir.

Osmanlı döneminde padişah çocuklarının dünyaya gelişlerinde ve sonra ziyarete gelenlere şerbet dağıtmak adetti. Hatta doğumun üçüncü günü sadrazama şerbet göndermek neredeyse gelenek olmuştu. Bu takdim ve ikram, altın, gümüş ya da billur kaplara konur, çocuğu ziyarete gelenlere o dairede hizmet eden güzel cariyeler tarafından türlü malzemelerden yapılan şerbetler sunulurdu. Bunun yanı sıra, yakın bir geçmişimizde nişan törenlerinde şerbet sunumu yapılırdı. Bunun için ayaklı özel taslar bulunur, varlıklı ailelerin evlerinde bu taslar gümüş ya da altından olurdu. Günümüzde de bazı yörelerde hala bu gelenek sürdürülmektedir. Hatta bazı yörelerde çiftlere söz kesildiğinde hala şerbet ikram edilir ya da şerbet içme törenleri yapılır. Hatta nikah sonrası, sünnet sonrası şerbet ikram etme geleneğimizi sürdüren yörelerimizde vardır.

Osmanlı döneminde pazar yerleri ve panayırların vazgeçilmezi olan ibrikli seyyar şerbetçiler günümüzde de turistik bir öğe olarak nostalji şeklinde yaşatılmaya çalışılmaktadır. Bu eşsiz içecekler içinde göze çarpan bir tanesi ise Osmanlı mutfak kayıtlarında padişah iksiri olarak geçen sütlü şerbettir. Bu süt şerbetinin tarifi aşağıda yer almaktadır.


Süt şerbeti İçin Malzemeleri

  • 2 litre süt,
  • 2 su bardağı toz şeker,
  • 50 gr badem,
  • 50 gr fındık,
  • 50 gr iç Antep fıstığı,
  • 50 gr iç ceviz

Süt Şerbeti Tarifi


Süt ve şekeri bir tencereye alın şeker ilave edin ve tamamen eriyinceye kadar karıştırarak ısıtın. Kaynamaya başladığında 15-20 saniye daha kaynatıp tencereyi ocaktan alın. Çerezleri ekleyip karıştırın. Karışımı sığacak bir cam kavanoza doldurup ağzını kapatın. Buzdolabında 1 gün dinlendirip. Hazır hale gelen süt şerbetini, soğuk olarak servis edin.

Tavsiye; Çerezlerin kavrulmuş olanlarını tercih edin, Tek bir çerezle de yapılabilir.

Süt Şerbeti Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Künefe Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Künefe Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kabızlık İçin Bal Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kabızlık İçin Bal Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır?

Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır?

Şekerpare Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Şekerpare Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Meyan Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Meyan Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır?

Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır?

Güncel

Sütlü Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gül Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Gül Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Reyhan Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Reyhan Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Künefe Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Künefe Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Süt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Süt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Etimek Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Etimek Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Meyan Kökü Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Meyan Kökü Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Lohusa Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri