Süt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Süt Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Süt Şerbeti

Şerbet; şekerli, ballı, güllü, baharatlı veya hoş kokulu meyve ve bitkilerden yapılan ferahlatıcı içecek ya da tatlılarda kullanılan şekerli sıvıdır. Aslında sıvı olarak pek nadir de olsa şerbet yapımında süt de kullanılmaktadır. Yüzlerce çeşidi olan şerbet, günümüz içeceklerinin keşfinden önce, özellikle sıcak olan doğu medeniyetlerinde asırlardır ferahlatıcı olarak içile gelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, batı medeniyetlerine de ulaşmıştır bu içecek. Günümüz batısında şerbet İngilizcede "sherbet" olarak bilinmektedir. İçecek ya da toz tatlı olarak bilinen "sorbet" (şekerli buz), şerbetin türevleridir.

Osmanlı Döneminde Şerbetin Önemi

Osmanlı döneminde padişah çocuklarının dünyaya gelişlerinde ve sonra ziyarete gelenlere şerbet dağıtmak adetti. Hatta doğumun üçüncü günü sadrazama şerbet göndermek neredeyse gelenek olmuştu. Bu takdim ve ikram, altın, gümüş ya da billur kaplara konur, çocuğu ziyarete gelenlere o dairede hizmet eden güzel cariyeler tarafından türlü malzemelerden yapılan şerbetler sunulurdu. Bunun yanı sıra, yakın bir geçmişimizde nişan törenlerinde şerbet sunumu yapılırdı. Bunun için ayaklı özel taslar bulunur, varlıklı ailelerin evlerinde bu taslar gümüş ya da altından olurdu. Günümüzde de bazı yörelerde hala bu gelenek sürdürülmektedir. Hatta bazı yörelerde çiftlere söz kesildiğinde hala şerbet ikram edilir ya da şerbet içme törenleri yapılır. Hatta nikah sonrası, sünnet sonrası şerbet ikram etme geleneğimizi sürdüren yörelerimizde vardır.

İbrikli Seyyar Şerbetçiler

Osmanlı döneminde pazar yerleri ve panayırların vazgeçilmezi olan ibrikli seyyar şerbetçiler günümüzde de turistik bir öğe olarak nostalji şeklinde yaşatılmaya çalışılmaktadır. Bu eşsiz içecekler içinde göze çarpan bir tanesi ise Osmanlı mutfak kayıtlarında padişah iksiri olarak geçen sütlü şerbettir. Bu süt şerbetinin tarifi aşağıda yer almaktadır.

Süt Şerbeti İçin Malzemeler

  • 2 litre süt,
  • 2 su bardağı toz şeker,
  • 50 gr badem,
  • 50 gr fındık,
  • 50 gr iç Antep fıstığı,
  • 50 gr iç ceviz

Süt Şerbeti Tarifi

Süt ve şekeri bir tencereye alın. Şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırarak ısıtın. Kaynamaya başladığında 15-20 saniye daha kaynatıp tencereyi ocaktan alın. Çerezleri ekleyip karıştırın. Karışımı sığacak bir cam kavanoza doldurup ağzını kapatın. Buzdolabında 1 gün dinlendirin. Hazır hale gelen süt şerbetini, soğuk olarak servis edin.

Ekstra Bilgiler

  • Çerezlerin kavrulmuş olanlarını tercih edin.
  • Tek bir çerezle de yapılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ballı Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Ballı Şerbet Tarifi ve Malzemeleri

Limon Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Limon Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Kadayıf Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Kadayıf Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kemalpaşa Tatlısı Şerbeti Nasıl Yapılır?

Kemalpaşa Tatlısı Şerbeti Nasıl Yapılır?

Reyhan Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Reyhan Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sıcak Bal Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Sıcak Bal Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gül Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Gül Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nar Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Nar Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri