Şerbet Çeşitleri

Şerbet Çeşitleri

Şerbet çeşitleri, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen şerbet, Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğumlarında ve doğum sonrası ziyarete gelen misafirlere dağıtılan şerbet hala geleneksel olarak doğumlardan sonra loğusa şerbeti adı altında dağıtılmaya devam etmektedir. Şerbet farklı şekillerde farklı malzemeler kullanılarak değişik tatlarda hazırlanabilir. Bal, gül, baharat, süt ya da farklı meyveler kullanılarak hazırlanabilen şekerli içecek olarak tanımlanabilir. Şurup olarak da adlandırılır. Şurup şerbetten daha koyu olur. Koyu kıvamdaki şurup suyla inceltilerek şerbet elde edilir. Farklı tatlarda, farklı malzemeler kullanılarak hazırlanan şerbet çeşitleri için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Şerbet çeşitleri nelerdir?

Bal şerbeti için gerekli malzemeler

  • 1,5 çay bardağı bal
  • Yarım limon
  • 1,5 çay bardağı elma sirkesi
  • 2 su bardağı su

Hazırlanışı: Bal geniş bir kabın içine alınarak elma sirkesi eklenir. Limon sıkılarak elde edilen suyu, suyla birlikte eklenir. Bu oldukça kolay olan ve kaynatılmasına gerek olmayan bir şerbet türüdür. Tercihe göre soğuk ya da sıcak suyla hazırlanıp, nane yapraklarıyla süslenerek içilebilir. Afiyet olsun.

Şeftali şerbeti için gerekli malzemeler

  • 3 kilo şeftali
  • 1,5 kilo toz şeker
  • 4 tane karanfil
  • 2 tane limon kabuğu rendesi
  • 2 litre su

Hazırlanışı: Şeftalilerin kabukları soyulduktan sonra küp küp doğranır. Uygun bir tencereye alınır. Üzerine toz şeker, limon kabuğu rendesi ve su ilave edilir. Ocağa alınarak yarım saat kaynatılır. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra tülbentten geçirilerek buzdolabına alınır ve soğuduktan sonra karanfil eklenip servise sunulur. Afiyet olsun.

Elma şerbeti için gerekli malzemeler

  • 2 kilo yeşil elma
  • 1 kilo toz şeker
  • 2 litre su
  • 2 tane tarçın kabuk
  • 2 adet elma kabuğu

Hazırlanışı: Elmalar yıkandıktan sonra kabukları soyulur. Her bir elma ikiye bölünür ve uygun bir tencereye dizilir. Üzerine tarçın, su, toz şeker ve elma kabukları eklenir. Kısık ateşte 30 dakika kaynatılır. Kaynayan şerbet ocaktan alınarak tülbentten geçirilir ve buzdolabında soğutularak servise sunulur. Afiyet olsun.

Gülhatmi şerbeti için gerekli malzemeler

  • 4 yemek kaşığı gülhatmi kurusu
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 7 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • Kavrulmuş fıstık ya da susam

Hazırlanışı: Gül hatmi ufak bir tencereye alınarak üzerine su ilave edilip, 15 dakika kaynamaya bırakılır. Daha sonra süzgeç yardımıyla süzülerek şekeri ilave edilir ve tekrar ocağa alınarak birkaç dakika kadar daha kaynatılır. Ocaktan almadan bir dakika önce limon suyu eklenip bir dakika limon suyuyla birlikte kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Hazırlanan şerbet soğutulur ve servis anında üzeri fıstık ya da susam kullanılarak süslenir. Afiyet olsun.

Nane limon şerbeti için gerekli malzemeler

  • 5 adet limon
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Yarım bağ robottan geçirilmiş nane
  • 8 su bardağı su

Hazırlanışı: Limonlar yıkandıktan sonra suyu sıkılır ve kabuklarıyla birlikte cam, ağzı kapalı bir sürahiye alınır. Üzerine toz şeker eklenip, bu şekilde 24 saat dolapta bekletilir. Bu sürede toz şeker eriyecektir. Karıştırıldıktan sonra robottan geçirilmiş nane eklenip 15 dakika daha bekletilir ve sonra süzülerek servise sunulur. Afiyet olsun.

Son Güncelleme : 25.11.2018 17:02:04

Şerbet Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Şerbet Çeşitleri"
Genelde yollarda pazarlarda ve çok kalabalık yerlerde görmüş olduğumuz şerbetçiler her zaman dikkatimi çekmiştir. Bazen ben de içiyorum fakat çok da fazla İçime Sinmiyor kendim yapmayı tercih ederim. Ama çok sayıda şerbet çeşiti olduğunu duydum. Acaba şerbet çeşitleri nelerdir? Kolay şerbet yapmak için almam gereken malzemeler nelerdir? Yapılışı nasıldır?
Akyiğit . 29.10.2018 00:54:52
CEVAP YAZ
Badem Şerbeti
Badem Şerbeti
Badem şerbeti, aslında Osmanlıdan günümüze kadar gelmiş olan bir kültürdür. Bu şerbet aslında herhangi bir tatlı içerisinde kullanılmayan ve insanlar tarafından gerek lezzeti nedeni ile gerekse faydaları nedeni ile bolca tüketilen bir içecektir. Faka...
Revani Şerbeti
Revani Şerbeti
Revani şerbeti pek çok kişi tarafından kolaylıkla hazırlanabilen bir şerbet olarak görülmektedir. Ancak bazı noktalara dikkat edilmediği takdirde hazırlayacağınız şerbetin tadı olmayacak ve revaniniz de dilediğiniz tadı bulamayacaktır. Bazıları şerbe...
Reyhan Şerbeti
Reyhan Şerbeti
Reyhan şerbeti, özellikle ramazan ayında çok fazla tercih edilir. Diğer adı da fesleğendir. Ben reyhanı,salata ve bazı çorbalarda da kullanıyorum. Hoş koku ve tat veriyor. Reyhanın harika lezzetinin yanı sıra, bir çok faydası da vardır. Bağırsak sanc...
Etimek Şerbeti
Etimek Şerbeti
Etimek Şerbeti, diğer tatlı şerbetlerin den biraz farklıdır. Etimek çok hafif bir hamurdan elde edildiği için koyu kıvamlı bir şerbet hazırlayacağınız tatlının lezzeti için pek iyi sonuç vermeyebilir. Size vereceğimiz bu tarif ile sizde etimek tatlıs...
Lohusa Şerbeti
Lohusa Şerbeti
Lohusa şerbeti, Lohusa şerbeti yeni doğum yapılmış evde 40 gün süreyle yapılabilen ve gelen misafirlere ikram edilen bir şerbettir. Günümüzde sağlıksız, gazlı içecekler maalesef ki eski adetlerimizi unutturdu. Fakat, anadolu da terk edilmeyen yüzyıll...
Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır
Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır
Baklava şerbeti nasıl yapılır, baklava Türk mutfağının olmazsa olmaz bir tatlısıdır. Baklava yapmak marifet istediği gibi onun şerbetini yapabilmek yani kıvamını tutturmak ayrı bir beceri ve marifet istemektedir. Türkiye de en güzel ve lezzetli bakla...
Nar Şerbeti
Nar Şerbeti
Nar ŞerbetiNar cenneti diye bilinen Mersin'in Gülnar ilçesi ve çevre köylerinde yetişen gül gibi kırmızı taze nardan elde edilen şekerli içecektir. Nişan, söz gibi özel günlerde ailelerin anlaşması sonucunda, ağızları tatlı olsun diye tören yapılarak...
Kadayıf Şerbeti
Kadayıf Şerbeti
Kadayıf Şerbeti, Hangi tatlı çeşidinde olursa olsun tatlının şerbeti çok önemlidir. Şerbetin koyuluğu şeker oranı tatlıya lezzetini tamamlamaktadır. Hatta tatlıyı tatlı yapan şerbetidir. Bu nedenle şerbet yaparken püf noktalara dikkat edilmesi gerekm...
Gül Şerbeti
Gül Şerbeti
Gül şerbeti, Osmanlılardan günümüze kadar gelen harika bir lezzettir. Osmanlıda her sofrada mutlaka bulunurmuş. Özellikle, yemeğe başlamadan yada yemek geçişlerinde kullanılırmış. Çünkü; gül şerbeti mideyi rahatlatır ve yemekler arasındaki geçişte da...
Demirhindi Şerbeti
Demirhindi Şerbeti
Demirhindi Şerbeti; Arapça'dan adı Hint hurması anlamına gelen tamr-i hindi'den gelmekte olan demirhindi, baklagiller familyasından olup köken olarak Afrika'da özellikle Hindistan ve Mısır'da yetiştirilen bir bitkidir. Hint, Orta Doğu ve Güney Doğu ...
Kızılcık Şerbeti
Kızılcık Şerbeti
Kızılcık şerbeti, fayda açısında son derece faydalı içeceklerden diridir. Kızılcığın çok çeşitli işlemlerden geçerek suyundan elde edilen şerbet ile birçok insan fayda görürken, birçok insan da lezzetinden yararlanır. Günümüzde en çok çocukların ihti...
Osmanlı Şerbetleri
Osmanlı Şerbetleri
Osmanlı şerbetleri, şerbet, meyve, baharat, meyve çiçekleri gibi ürünlerden yapılan içeceklerdir. Osmanlı döneminde şerbetlere oldukça önem verilmekteydi. Daha çok serinlemek, susuzluk ihtiyacını gidermek ve şifa amacıyla tüketilmiştir. Bazı hastalık...

 

Hazır Şekerpare Şerbeti
Kadayıf Tatlısı Şerbeti
Baklava Şerbeti
Şerbet Nasıl Yapılır
Meyan Şerbeti
Şerbet Çeşitleri
Süt Şerbeti
Hazır Kadayıf Şerbeti
Şerbet
Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır
Bitkisel Şerbet
Meyan Kökü Şerbeti
Bebek Şerbeti
Bal Şerbeti
Tatlı Şerbeti
Şekerpare Şerbeti
Sütlü Şerbet
Künefe Şerbeti
Badem Şerbeti
Revani Şerbeti
Reyhan Şerbeti
Etimek Şerbeti
Lohusa Şerbeti
Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır
Nar Şerbeti
Kadayıf Şerbeti
Gül Şerbeti
Demirhindi Şerbeti
Kızılcık Şerbeti
Osmanlı Şerbetleri
Popüler İçerik
Bebek Şerbeti
Bebek Şerbeti
Bebek şerbeti, uzun yıllardan beri değişmeyen ve eskimeyen bir gelenektir. Bir anne bebeğini dünyaya getirdiği andan itibaren evde yapılıp ve gelen mi...
Bal Şerbeti
Bal Şerbeti
Bal Şerbeti: Bal birçok hastalığa deva çare olmuştur. Büyüklerimiz alimler her daim balı önermişler bol bol tüketmemizi tavsiye etmişlerdir. Peygamber...
Tatlı Şerbeti
Tatlı Şerbeti
Tatlı Şerbeti, Tatlı şerbeti yapmak zor bir iştir. Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı da farklıdır. İyi bir tatlı şerbeti yapmak pratik meydana gelme...
Şekerpare Şerbeti
Şekerpare Şerbeti
Şekerpare ŞerbetiŞerbet Osmanlı'dan günümüze kadar gelmiş. Şerbet birçok şekilde tüketilir. Bitki şerbeti, tatlı şerbeti ve sütlü şerbetler gibi daha ...
Sütlü Şerbet
Sütlü Şerbet
Sütlü Şerbet, Süt, şeker ve su ile yapılan ve birçok tatlıda tercih edilen bir şerbet çeşididir. Tatlılarda, kek ve pastalarda verdiği lezzet ve aroma...
Künefe Şerbeti
Künefe Şerbeti
Künefe ŞerbetiKünefe, Hatay İlimize özgü lezzetli ve harika bir tatlıdır. Her tatlının olmazsa olmazı olan şerbetimiz bu bu tatlımızı da dahada güzell...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kadayıf Şerbeti
Gül Şerbeti
Demirhindi Şerbeti
Kızılcık Şerbeti
Osmanlı Şerbetleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018