Şerbet Çeşitleri

Şerbet çeşitleri, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen şerbet, Osmanlı döneminde padişah çocuklarının doğumlarında ve doğum sonrası ziyarete gelen misafirlere dağıtılan şerbet hala geleneksel olarak doğumlardan sonra loğusa şerbeti adı altında dağıtılmaya devam etmektedir. Şerbet farklı şekillerde farklı malzemeler kullanılarak değişik tatlarda hazırlanabilir.
Bal, gül, baharat, süt ya da farklı meyveler kullanılarak hazırlanabilen şekerli içecek olarak tanımlanabilir. Şurup olarak da adlandırılır. Şurup şerbetten daha koyu olur. Koyu kıvamdaki şurup suyla inceltilerek şerbet elde edilir. Farklı tatlarda, farklı malzemeler kullanılarak hazırlanan şerbet çeşitleri için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Şerbet çeşitleri nelerdir?


Bal şerbeti için gerekli malzemeler

  • 1,5 çay bardağı bal
  • Yarım limon
  • 1,5 çay bardağı elma sirkesi
  • 2 su bardağı su
Hazırlanışı: Bal geniş bir kabın içine alınarak elma sirkesi eklenir. Limon sıkılarak elde edilen suyu, suyla birlikte eklenir. Bu oldukça kolay olan ve kaynatılmasına gerek olmayan bir şerbet türüdür. Tercihe göre soğuk ya da sıcak suyla hazırlanıp, nane yapraklarıyla süslenerek içilebilir.

Afiyet olsun.

Şeftali şerbeti için gerekli malzemeler

  • 3 kilo şeftali
  • 1,5 kilo toz şeker
  • 4 tane karanfil
  • 2 tane limon kabuğu rendesi
  • 2 litre su
Hazırlanışı: Şeftalilerin kabukları soyulduktan sonra küp-küp doğranır.
Uygun bir tencereye alınır. Üzerine toz şeker, limon kabuğu rendesi ve su ilave edilir. Ocağa alınarak yarım saat kaynatılır. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra tülbentten geçirilerek buzdolabına alınır ve soğuduktan sonra karanfil eklenip servise sunulur.

Afiyet olsun.

Elma şerbeti için gerekli malzemeler
  • 2 kilo yeşil elma
  • 1 kilo toz şeker
  • 2 litre su
  • 2 tane tarçın kabuk
  • 2 adet elma kabuğu
Hazırlanışı: Elmalar yıkandıktan sonra kabukları soyulur. Her bir elma ikiye bölünür ve uygun bir tencereye dizilir. Üzerine tarçın, su, toz şeker ve elma kabukları eklenir. Kısık ateşte 30 dakika kaynatılır. Kaynayan şerbet ocaktan alınarak tülbentten geçirilir ve buzdolabında soğutularak servise sunulur.

Afiyet olsun.

Gülhatmi şerbeti için gerekli malzemeler
  • 4 yemek kaşığı gülhatmi kurusu
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 7 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • Kavrulmuş fıstık ya da susam
Hazırlanışı: Gül hatmi ufak bir tencereye alınarak üzerine su ilave edilip, 15 dakika kaynamaya bırakılır. Daha sonra süzgeç yardımıyla süzülerek şekeri ilave edilir ve tekrar ocağa alınarak birkaç dakika kadar daha kaynatılır. Ocaktan almadan bir dakika önce limon suyu eklenip bir dakika limon suyuyla birlikte kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Hazırlanan şerbet soğutulur ve servis anında üzeri fıstık ya da susam kullanılarak süslenir.

Afiyet olsun.

Nane limon şerbeti için gerekli malzemeler
  • 5 adet limon
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Yarım bağ robottan geçirilmiş nane
  • 8 su bardağı su
Hazırlanışı: Limonlar yıkandıktan sonra suyu sıkılır ve kabuklarıyla birlikte cam, ağzı kapalı bir sürahiye alınır. Üzerine toz şeker eklenip, bu şekilde 24 saat dolapta bekletilir. Bu sürede toz şeker eriyecektir. Karıştırıldıktan sonra robottan geçirilmiş nane eklenip 15 dakika daha bekletilir ve sonra süzülerek servise sunulur.

Afiyet olsun.
21.01.2024 09:17:20
Şerbet Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şerbet Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Şerbet Çeşitleri"
Genelde yollarda pazarlarda ve çok kalabalık yerlerde görmüş olduğumuz şerbetçiler her zaman dikkatimi çekmiştir. Bazen ben de içiyorum fakat çok da fazla İçime Sinmiyor kendim yapmayı tercih ederim. Ama çok sayıda şerbet çeşiti olduğunu duydum. Acaba şerbet çeşitleri nelerdir? Kolay şerbet yapmak için almam gereken malzemeler nelerdir? Yapılışı nasıldır?
Akyiğit . 29.10.2018 00:54:52

Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır

Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır, Hazır kadayıf marketlerde satılan ve düşük maliyetli bir tatlıdır. Kuru bir şekilde ağzı sıkıca kapatılmış paketler için...
Devamını Oku

Sütlü Şerbet

Sütlü Şerbet, Süt, şeker ve su ile yapılan ve birçok tatlıda tercih edilen bir şerbet çeşididir. Tatlılarda, kek ve pastalarda verdiği lezzet ve aroma ile ol...
Devamını Oku

Kabızlık İçin Bal Şerbeti

Kabızlık İçin Bal Şerbeti, Halk arasında kabızlık olarak bilinen rahatsızlığın dışkının sert olması, yaparken güçlük çekilmesi ve düzenli aralıklarla yapılam...
Devamını Oku

Mevlüt Şerbeti

Mevlüt Şerbeti, Mevlüt'ün anlamı doğmak, doğum zamanı, doğum yeri manasındadır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunu kutlamak için yapılan bir...
Devamını Oku

Hazır Şekerpare Şerbeti

Hazır şekerpare şerbeti: Ülkemizde şeker ve tatlı ürünler çok rağbet görmekte ve fazlası ile tüketilmektedir. Gerek bayramlarda gerek özel günlerde hatt...
Devamını Oku

Kemalpaşa Tatlısı Şerbeti Nasıl Yapılır

Kemalpaşa tatlısı şerbeti nasıl yapılır, Kemal Paşa tatlısı genellikle hazır olarak satılmaktadır. Bu Kemalpaşa tatlıları evde yapılan şerbetle tatlandırılır...
Devamını Oku

Kadayıf Tatlısı Şerbeti

Kadayıf tatlısı şerbeti; benim için bu tatlının yapımının en önemli aşamasıdır. Kadayıf tatlısı çok kolay yumuşayan ve yumuşadığında da lezzetini kaybed...
Devamını Oku

Bitkisel Şerbet

Bitkisel ŞerbetBirçok çeşidi bulunan bitkisel şerbet özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen ve doğal olması nedeniyle oldu...
Devamını Oku

Hazır Lohusa Şerbeti

Hazır Lohusa Şerbeti, lohusa şerbeti Osmanlılardan bu yana günümüze kadar ulaşan en güzel geleneklerimizden biridir. Osmanlı döneminde sarayda doğum old...
Devamını Oku

Baklava Şerbeti

Baklava şerbeti, tatlının yapımından daha önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. Tatlınızın tadı ve kıvamı ne kadar güzel olursa olsun asıl öne...
Devamını Oku

Ballı Şerbet

Ballı şerbet, en faydalı içeceklerden biridir. Çünkü bal birçok hastalığa deva olan bir yiyecektir. Balın faydalarını hemen herkes bilir. Bu yüzden tarih boy...
Devamını Oku

Bal Şerbeti

Bal Şerbeti: Bal birçok hastalığa deva çare olmuştur. Büyüklerimiz alimler her daim balı önermişler bol bol tüketmemizi tavsiye etmişlerdir. Peygamber efendi...
Devamını Oku

Hazır Künefe Şerbeti

Hazır künefe şerbeti, künefe Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen yöresel bir tatlı türüdür. Hatay iline ait bir lezzet olarak bilinen künefe şerbet...
Devamını Oku

Tatlı Şerbeti

Tatlı Şerbeti, Tatlı şerbeti yapmak zor bir iştir. Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı da farklıdır. İyi bir tatlı şerbeti yapmak pratik meydana gelmediği benzeri ş...
Devamını Oku

Osmanlı Şerbeti

Osmanlı şerbeti, atalarımız olan Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan birçok meyve türünden yapılan meyve suyu olarak tüketilebilen şerbet türüdür. Eski ...
Devamını Oku

Künefe Şerbeti

Künefe Şerbeti, Künefe, Hatay İlimize özgü lezzetli ve harika bir tatlıdır. Her tatlının olmazsa olmazı olan şerbetimiz bu tatlımızı da dahada güzelleştirece...
Devamını Oku

Limon Şerbeti

Limon Şerbeti, Günümüzde bazı yörelerde nişan, söz kesildiğinde, düğünde, sünnet törenlerinde ya da yeni doğum yapan kişilere hayırlı olsun ziyaretlerinde şe...
Devamını Oku

Bebek Şerbeti

Bebek şerbeti, uzun yıllardan beri değişmeyen ve eskimeyen bir gelenektir. Bir anne bebeğini dünyaya getirdiği andan itibaren evde yapılıp ve gelen misafirle...
Devamını Oku

Lohusa Şerbeti

Lohusa şerbeti, Lohusa şerbeti yeni doğum yapılmış evde 40 gün süreyle yapılabilen ve gelen misafirlere ikram edilen bir şerbettir. Günümüzde sağlıksız,...
Devamını Oku

Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır

Baklava şerbeti nasıl yapılır, baklava Türk mutfağının olmazsa olmaz bir tatlısıdır. Baklava yapmak marifet istediği gibi onun şerbetini yapabilmek yani kıva...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır
Sütlü Şerbet
Kabızlık İçin Bal Şerbeti
Mevlüt Şerbeti
Hazır Şekerpare Şerbeti
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024