Öncelikle işe su, şeker ve tuzu tencereye koyup, ocağı açın. Başlangıçta karıştırmak, çok önemli bir detay gibi görünmese de şerbetin şekerlenmemesi açısından kesinlikle uyulması gereken bir püf noktadır. Zaten şerbete tuz koymaktaki amaç erken şekerlenmeye engel olmaktır. Limonu ise daha sonra ekliyoruz. Fakat ocaktan almadan hemen önce değil, yaklaşık 10 dk. Önce eklerseniz, şerbet şekerlenmeyecektir. Şerbet kaynadıktan sonra yaklaşık yarım saat kadar daha kaynatmaya devam ediyoruz. Başlangıçtaki kaynama ile daha sonraki kaynama arasında hem çıkardığı ses açısından hem de görünüş açısından farklılıklar olduğunu göreceksiniz. Baloncuklar daha da irileşecektir. Daha sonrasında ocağın altını kapatıyoruz. Şerbet biraz koyu kıvamda olmalı ki tatlı hemen şerbeti çekip, hamurlaşmasın. Tatlınız kat kat açılan gevrek bir tatlı ise şerbeti biraz ılık dökün.
Katı ve hamuru kalın bir tatlı ise şerbeti sıcak dökmeye dikkat edin ve şerbetini döktükten sonra tepsinin üzerini kapatın. Tekrar hatırlatmakta fayda var diyerek, şerbetin sıcaklığına ve soğukluğuna dikkat etmenizi tavsiye ediyorum. Ilık dökeceğiniz bir şerbeti, ocaktan aldıktan 15 dakika sonra dökebilirsiniz. Şerbet çok sıcak olursa tatlınız hamur olacak, çok soğuk olursa da şerbetini çekmediği için kuru olacaktır. Ocakta unutup fazla kaynattığınız bir
baklava şerbetiniz varsa, bir su bardağı sıcak su ilave ederek, biraz daha kaynatabilirsiniz. Şerbeti şekerlenmiş bir baklavanız varsa, tatlınızın içinde olduğu tepsiyi, sıcak suyun üzerine oturtarak, şekerin çözünmesini sağlayabilirsiniz.