Kadayıf tatlısı şerbeti; benim için bu tatlının yapımının en önemli aşamasıdır. Kadayıf tatlısı çok kolay yumuşayan ve yumuşadığında da lezzetini kaybeden bir tatlı çeşididir. Bu nedenle eğer kadayıf tatlısı yapmaya karar vermiş iseniz öncelikle şurubunu hazırlayarak bir kenara koymanız gerekir. Elbette ki şurubu hazırlamak çok kolaydır sadece birkaç pratik bilgiyle işinizi de sağlama almanız sizlerin yararına olacaktır.
Fakat unutmamak gerekir ki şerbetin yapımı kadar şerbetin doğru zamanda kadayıf tatlısı ile buluşturulması da iyi ve başarılı bir tatlının ortaya çıkartılması için oldukça önemli bir ayrıntıdır. Peki kıvamında bir
kadayıf tatlısı şerbeti nasıl yapılmalıdır? Bu soruya birlikte cevap bulmaya çalışalım. Her tatlının şerbeti aşağı yukarı aynı malzemeler kullanılarak yapılmaktadır. Ancak kullanılan şeker miktarıyla suyun ölçüsünün iyi ayarlanması gerekir. Ayrıca kadayıf tatlısı ve evde yaptığınız birçok tatlı çeşidinin şerbeti şekerlenme riskiyle karşı karşıyadır. Tatlının şerbetinin az kaynatılması tatlının hemen ertesi gün şekerlenmesine neden olabilir. Ayrıca iyi kaynamadığı için de yeterince koyulaşmaz ve su gibi görünür. Böyle durumlarda ise tatlı olması gerekenden daha fazla yumuşar ve istenilen görüntü ve lezzette olmayabilir. Yine Şurubun gereğinden fazla kaynatılması halinde de şerbet çok koyulaşır ve tatlınız yine şekerlenir.
Bir tepsi kadayıf tatlısı yapabilmek için yaklaşık 650 gr. Tel kadayıf gerekmektedir. Paylaştığımız ölçü de bu miktarda yapılan kadayıf tatlısı içindir. Bu arada tel kadayıf tatlısı yaparken öncelikle şerbeti hazırlamanız daha doğru olacaktır. Şerbetin yapımı için öncelikle bir tencerenin içerisine toz şekeri ve sıcak suyu boşaltın. Tatlının şerbetini ocakta kaynatmaya başlayın. İlk etapta yani kaynayana kadar ocağın ısısı fazla olabilir. Tatlının şerbeti kaynamaya başladığında ocağın ısısını yarım ayarına alın ve kaynama anından itibaren yaklaşık 25 dakika boyunca kaynatın. Bu sürenin sonunda kadayıf tatlısının şerbeti istenilen kıvama gelmiş olacaktır. Şerbetin üzerine hemen limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan indirin. Eğer tatlınız şerbetini dökmek için önerilen bir zamanlama yoksa kadayıf tatlısı şerbetinin süt mayalama ısı derecesinden biraz daha soğuk, kadayıfın ise tamamen soğuk olması şerbeti dökmek için ideal bir zamanlamadır.