Mevlüt Şerbeti

Mevlüt Şerbeti, Mevlüt'ün anlamı doğmak, doğum zamanı, doğum yeri manasındadır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunu kutlamak için yapılan bir tören bir adettir. Mevlüt doğum, ölüm, sünnet töreni, asker uğurlama ve karşılama, evlilik gibi özel günlerimizde ve kutsal gecelerimizde Peygamberimizin doğumunu anlatan edebi metinlerin belli bir makam ve usul ile okunmasıdır.
Bu güzel okumanın ardından bize değer verip evimize gelen konuklarımızın ağzını tatlandırmak için Mevlüt şerbeti dağıtmak güzel adetlerimiz arasındadır. Meşhur şerbetlerimiz Osmanlıdan günümüze kadar ulaşmış olan en nadide lezzetlerimizden biridir. Son zamanlarda bebek doğumları ile yeniden hak ettiği yere ulaşan Mevlüt şerbeti uygun ölçüler ve gerekli baharatlarla yapıldığından tadı nefis olur. Şerbet denilince sanki çok zor bulunan malzemeler ve zahmetli bir tarif olarak düşünülebilir. Ama bu tarifte ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız.

Mevlüt şerbeti için gereken malzemeler


Bu tarife göre uyguladığınız Mevlüt şerbetinden aşağı yukarı küçük tadımlık bardaklar ile 40-50 bardak şerbet elde edebilirsiniz.
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 5 litre soğuk su
  • 3 yemek kaşığı gül suyu
  • Tercihinize göre kırmızı ya da pembe gıda boyası
  • 10 adet gül yaprağı
  • 1.5 çay kaşığı gül yağı
  • 6 adet çubuk tarçın
  • 15-20 adet kuru karanfil
  • 2 adet kök zencefil
  • 5 adet tane şeklinde yeni bahar
  • Ve şerbetinizi süslemek için yeteri kadar çam fıstığı

Mevlüt şerbetinin yapılışı nasıldır?


Suyumuzu ve şekerimizi derin bir tencereye koyalım ve kısık ateşte kaynatalım.
Baharatlarımızdan oluşan tarçın, karanfil, zencefil ve yeni bahar temiz bir tülbendin içine sarılarak karışıma eklenir. Baharatların aromalarını yeteri kadar vermeleri için kısık ateşte 20 dakika süresince kaynamaya bırakılır. Bir süre sonra şerbetinizin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacaktır. Bu aşamada tahta bir kaşık yardımı ile oluşan köpükleri mutlaka alın. Gül yapraklarını da ekleyip soğumaya bırakın. Soğuyana kadar gül yaprakları aromasını şerbete verecektir.

Süre sonunda Mevlüt şerbetini bir kenara alın ve ılınmaya bırakın. Ilık haldeki Mevlüt şerbetine gül yağı, gül suyu ve istediğiniz renk ölçüsünde gıda boyası katılıp iyice karıştırılır. Cam sürahilere doldurulan Mevlüt şerbeti buzdolabında soğumaya alınır. Soğumuş haldeki Mevlüt şerbeti küçük cam bardaklarda üzerlerine çam fıstığı atılarak yanında minik lokumlarla servis edilir.

Afiyet olsun.
21.01.2024 11:32:10
Mevlüt Şerbeti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mevlüt Şerbeti Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mevlüt Şerbeti"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır

Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır, Hazır kadayıf marketlerde satılan ve düşük maliyetli bir tatlıdır. Kuru bir şekilde ağzı sıkıca kapatılmış paketler için...
Devamını Oku

Sütlü Şerbet

Sütlü Şerbet, Süt, şeker ve su ile yapılan ve birçok tatlıda tercih edilen bir şerbet çeşididir. Tatlılarda, kek ve pastalarda verdiği lezzet ve aroma ile ol...
Devamını Oku

Kabızlık İçin Bal Şerbeti

Kabızlık İçin Bal Şerbeti, Halk arasında kabızlık olarak bilinen rahatsızlığın dışkının sert olması, yaparken güçlük çekilmesi ve düzenli aralıklarla yapılam...
Devamını Oku

Hazır Şekerpare Şerbeti

Hazır şekerpare şerbeti: Ülkemizde şeker ve tatlı ürünler çok rağbet görmekte ve fazlası ile tüketilmektedir. Gerek bayramlarda gerek özel günlerde hatt...
Devamını Oku

Kemalpaşa Tatlısı Şerbeti Nasıl Yapılır

Kemalpaşa tatlısı şerbeti nasıl yapılır, Kemal Paşa tatlısı genellikle hazır olarak satılmaktadır. Bu Kemalpaşa tatlıları evde yapılan şerbetle tatlandırılır...
Devamını Oku

Kadayıf Tatlısı Şerbeti

Kadayıf tatlısı şerbeti; benim için bu tatlının yapımının en önemli aşamasıdır. Kadayıf tatlısı çok kolay yumuşayan ve yumuşadığında da lezzetini kaybed...
Devamını Oku

Bitkisel Şerbet

Bitkisel ŞerbetBirçok çeşidi bulunan bitkisel şerbet özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen ve doğal olması nedeniyle oldu...
Devamını Oku

Hazır Lohusa Şerbeti

Hazır Lohusa Şerbeti, lohusa şerbeti Osmanlılardan bu yana günümüze kadar ulaşan en güzel geleneklerimizden biridir. Osmanlı döneminde sarayda doğum old...
Devamını Oku

Baklava Şerbeti

Baklava şerbeti, tatlının yapımından daha önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. Tatlınızın tadı ve kıvamı ne kadar güzel olursa olsun asıl öne...
Devamını Oku

Ballı Şerbet

Ballı şerbet, en faydalı içeceklerden biridir. Çünkü bal birçok hastalığa deva olan bir yiyecektir. Balın faydalarını hemen herkes bilir. Bu yüzden tarih boy...
Devamını Oku

Bal Şerbeti

Bal Şerbeti: Bal birçok hastalığa deva çare olmuştur. Büyüklerimiz alimler her daim balı önermişler bol bol tüketmemizi tavsiye etmişlerdir. Peygamber efendi...
Devamını Oku

Hazır Künefe Şerbeti

Hazır künefe şerbeti, künefe Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen yöresel bir tatlı türüdür. Hatay iline ait bir lezzet olarak bilinen künefe şerbet...
Devamını Oku

Tatlı Şerbeti

Tatlı Şerbeti, Tatlı şerbeti yapmak zor bir iştir. Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı da farklıdır. İyi bir tatlı şerbeti yapmak pratik meydana gelmediği benzeri ş...
Devamını Oku

Osmanlı Şerbeti

Osmanlı şerbeti, atalarımız olan Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan birçok meyve türünden yapılan meyve suyu olarak tüketilebilen şerbet türüdür. Eski ...
Devamını Oku

Künefe Şerbeti

Künefe Şerbeti, Künefe, Hatay İlimize özgü lezzetli ve harika bir tatlıdır. Her tatlının olmazsa olmazı olan şerbetimiz bu tatlımızı da dahada güzelleştirece...
Devamını Oku

Limon Şerbeti

Limon Şerbeti, Günümüzde bazı yörelerde nişan, söz kesildiğinde, düğünde, sünnet törenlerinde ya da yeni doğum yapan kişilere hayırlı olsun ziyaretlerinde şe...
Devamını Oku

Bebek Şerbeti

Bebek şerbeti, uzun yıllardan beri değişmeyen ve eskimeyen bir gelenektir. Bir anne bebeğini dünyaya getirdiği andan itibaren evde yapılıp ve gelen misafirle...
Devamını Oku

Lohusa Şerbeti

Lohusa şerbeti, Lohusa şerbeti yeni doğum yapılmış evde 40 gün süreyle yapılabilen ve gelen misafirlere ikram edilen bir şerbettir. Günümüzde sağlıksız,...
Devamını Oku

Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır

Baklava şerbeti nasıl yapılır, baklava Türk mutfağının olmazsa olmaz bir tatlısıdır. Baklava yapmak marifet istediği gibi onun şerbetini yapabilmek yani kıva...
Devamını Oku

Nar Şerbeti

Nar Şerbeti, Nar cenneti diye bilinen Mersin'in Gülnar ilçesi ve çevre köylerinde yetişen gül gibi kırmızı taze nardan elde edilen şekerli içecektir. Nişan, ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır
Sütlü Şerbet
Kabızlık İçin Bal Şerbeti
Mevlüt Şerbeti
Hazır Şekerpare Şerbeti
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024