Osmanlı Şerbetleri

Osmanlı şerbetleri, şerbet, meyve, baharat, meyve çiçekleri gibi ürünlerden yapılan içeceklerdir. Osmanlı döneminde şerbetlere oldukça önem verilmekteydi. Daha çok serinlemek, susuzluk ihtiyacını gidermek ve şifa amacıyla tüketilmiştir. Bazı hastalıklara karşı da kan yapıcı özelliğinden ve kuvvet kazanmak için de kullanılmıştır. Osmanlı kültüründe yazın hazırlanan şerbetler cam kavanozlara konularak ağızları sıkıca kapatılıp, kışın tüketmek için kuru, serin yerlerde saklanırdı.
Aynı şekilde bazı meyve ve çiçekler de kurutularak saklanıp, şerbet yapımında kullanılmaktaydı.

Demirhindi Şerbeti Malzemeleri

  • 1 kâse kurutulmuş demirhindi meyvesi
  • 12 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker

Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır?


Demirhindi bir gece önceden el ile açılarak uygun bir tencereye alınır ve üzerine su eklenerek 2-3 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan şerbetin altı kapatılarak kapağı kapatılır. Sabaha kadar bekletildikten sonra tekrar ocağa alınarak üzerine toz şeker eklenip 2-3 dakika kadar daha kaynatılır. Kaynayan şerbet soğuduktan sonra servis için hazır olur.

Gülhatmi Şerbeti Malzemeleri

  • 4 yemek kaşığı kurutulmuş gülhatmi
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 7 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı üzeri için susam
Gülhatmi Şerbeti Nasıl Yapılır?

Gülhatmi uygun bir tencereye alınarak üzerine su eklenir.
Orta hararetli ocakta 15 dakika kadar kaynatıldıktan sonra süzülür. Süzülen su tekrar tencereye alınarak üzerine toz şeker, yarım limon suyu eklenerek 5 dakika kadar daha kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Şerbet soğuduktan sonra cam sürahiye alınır ve üzerine yeteri kadar susam eklenip servise sunulur.

Nane Limon Şerbeti Malzemeleri
  • 5 adet limon
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Yarım bağ dövülmüş nane
  • 8 su bardağı su
Nane Limon Şerbeti Nasıl Yapılır?

Limonlar iyice yıkandıktan sonra suları sıkılır. Limon suyunun üzerine limon kabukları ve toz şeker eklenerek karıştırılır. Ağzı kapalı olacak şekilde bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesi gün dolaptan alınarak üzerine suyu eklenir ve toz şeker eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra havanda dövülmüş yarım bağ nane eklenerek 20 dakika kadar bekletilip, servise sunulur.

Badem Şurubu Malzemeleri
  • Yarım kilo badem
  • 8 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı acı badem
Badem Şurubu Nasıl Yapılır?

Yarım kilo badem sıcak suda bekletilerek kabukları soyulur. Kabuklarından arınan badem havana alınarak üzerine bir miktar su eklenip beyaz su çıkana kadar iyice dövülür. Ardından bir tülbent yardımı ile süzülerek bademin sütü ayrılır. Uygun bir tencerenin içine toz şeker ve su eklenerek şerbet kıvamı alana kadar kaynatılır. Kaynayan şerbete badem sütü eklenir. Süt ile şerbet birkaç dakika kadar daha kaynatılır. Tercihe bağlı olarak sıcak ya da soğuk içilebilir.

Elma Şerbeti Malzemeleri
  • 2 kg elma
  • 1 kg toz şeker
  • 2 litre su
  • 2 tane kabuk tarçın
  • 2 tane elma kabuğu rendesi
Elma Şerbeti Nasıl Yapılır?

Elmalar yıkandıktan sonra kabukları soyulur ve dört parçaya kesilir. Çekirdekleri ayıklanmadan uygun bir tencereye alınıp, üzerine su, kabuk tarçın, elma kabuğu rendesi ve toz şeker eklenir. Yaklaşık yarım saat orta hararetli ocakta kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Tencerenin kapağı kapatılarak soğuması beklenir. Soğuyan elma şerbeti temiz bir tülbent ile süzülüp, sürahiye boşaltılır. Buzdolabında soğutularak servise sunulur.
19.01.2024 10:55:30
Osmanlı Şerbetleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Osmanlı Şerbetleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Osmanlı Şerbetleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır

Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır, Hazır kadayıf marketlerde satılan ve düşük maliyetli bir tatlıdır. Kuru bir şekilde ağzı sıkıca kapatılmış paketler için...
Devamını Oku

Sütlü Şerbet

Sütlü Şerbet, Süt, şeker ve su ile yapılan ve birçok tatlıda tercih edilen bir şerbet çeşididir. Tatlılarda, kek ve pastalarda verdiği lezzet ve aroma ile ol...
Devamını Oku

Kabızlık İçin Bal Şerbeti

Kabızlık İçin Bal Şerbeti, Halk arasında kabızlık olarak bilinen rahatsızlığın dışkının sert olması, yaparken güçlük çekilmesi ve düzenli aralıklarla yapılam...
Devamını Oku

Mevlüt Şerbeti

Mevlüt Şerbeti, Mevlüt'ün anlamı doğmak, doğum zamanı, doğum yeri manasındadır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunu kutlamak için yapılan bir...
Devamını Oku

Hazır Şekerpare Şerbeti

Hazır şekerpare şerbeti: Ülkemizde şeker ve tatlı ürünler çok rağbet görmekte ve fazlası ile tüketilmektedir. Gerek bayramlarda gerek özel günlerde hatt...
Devamını Oku

Kemalpaşa Tatlısı Şerbeti Nasıl Yapılır

Kemalpaşa tatlısı şerbeti nasıl yapılır, Kemal Paşa tatlısı genellikle hazır olarak satılmaktadır. Bu Kemalpaşa tatlıları evde yapılan şerbetle tatlandırılır...
Devamını Oku

Kadayıf Tatlısı Şerbeti

Kadayıf tatlısı şerbeti; benim için bu tatlının yapımının en önemli aşamasıdır. Kadayıf tatlısı çok kolay yumuşayan ve yumuşadığında da lezzetini kaybed...
Devamını Oku

Bitkisel Şerbet

Bitkisel ŞerbetBirçok çeşidi bulunan bitkisel şerbet özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen ve doğal olması nedeniyle oldu...
Devamını Oku

Hazır Lohusa Şerbeti

Hazır Lohusa Şerbeti, lohusa şerbeti Osmanlılardan bu yana günümüze kadar ulaşan en güzel geleneklerimizden biridir. Osmanlı döneminde sarayda doğum old...
Devamını Oku

Baklava Şerbeti

Baklava şerbeti, tatlının yapımından daha önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. Tatlınızın tadı ve kıvamı ne kadar güzel olursa olsun asıl öne...
Devamını Oku

Ballı Şerbet

Ballı şerbet, en faydalı içeceklerden biridir. Çünkü bal birçok hastalığa deva olan bir yiyecektir. Balın faydalarını hemen herkes bilir. Bu yüzden tarih boy...
Devamını Oku

Bal Şerbeti

Bal Şerbeti: Bal birçok hastalığa deva çare olmuştur. Büyüklerimiz alimler her daim balı önermişler bol bol tüketmemizi tavsiye etmişlerdir. Peygamber efendi...
Devamını Oku

Hazır Künefe Şerbeti

Hazır künefe şerbeti, künefe Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen yöresel bir tatlı türüdür. Hatay iline ait bir lezzet olarak bilinen künefe şerbet...
Devamını Oku

Tatlı Şerbeti

Tatlı Şerbeti, Tatlı şerbeti yapmak zor bir iştir. Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı da farklıdır. İyi bir tatlı şerbeti yapmak pratik meydana gelmediği benzeri ş...
Devamını Oku

Osmanlı Şerbeti

Osmanlı şerbeti, atalarımız olan Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan birçok meyve türünden yapılan meyve suyu olarak tüketilebilen şerbet türüdür. Eski ...
Devamını Oku

Künefe Şerbeti

Künefe Şerbeti, Künefe, Hatay İlimize özgü lezzetli ve harika bir tatlıdır. Her tatlının olmazsa olmazı olan şerbetimiz bu tatlımızı da dahada güzelleştirece...
Devamını Oku

Limon Şerbeti

Limon Şerbeti, Günümüzde bazı yörelerde nişan, söz kesildiğinde, düğünde, sünnet törenlerinde ya da yeni doğum yapan kişilere hayırlı olsun ziyaretlerinde şe...
Devamını Oku

Lohusa Şerbeti

Lohusa şerbeti, Lohusa şerbeti yeni doğum yapılmış evde 40 gün süreyle yapılabilen ve gelen misafirlere ikram edilen bir şerbettir. Günümüzde sağlıksız,...
Devamını Oku

Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır

Baklava şerbeti nasıl yapılır, baklava Türk mutfağının olmazsa olmaz bir tatlısıdır. Baklava yapmak marifet istediği gibi onun şerbetini yapabilmek yani kıva...
Devamını Oku

Nar Şerbeti

Nar Şerbeti, Nar cenneti diye bilinen Mersin'in Gülnar ilçesi ve çevre köylerinde yetişen gül gibi kırmızı taze nardan elde edilen şekerli içecektir. Nişan, ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır
Sütlü Şerbet
Kabızlık İçin Bal Şerbeti
Mevlüt Şerbeti
Hazır Şekerpare Şerbeti
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024