Tatlı Şerbeti

Tatlı Şerbeti, Tatlı şerbeti yapmak zor bir iştir. Her tatlının şerbet ayarı sıcaklığı da farklıdır. İyi bir tatlı şerbeti yapmak pratik meydana gelmediği benzeri şerbetin kıvamını tutturmak herkesin yapabileceği bir şey değil. Örneğin, Şekerpare, kalburabastı benzeri hamurlu tatlılarda şerbetin çok sıcak olması ve yoğun olmaması gerekir ki tatlı şerbeti hızlı çeksin.
Lokma tatlısı gibi mayalı hamurdan bir tatlı yapıyorsanız, çok cıvık bir şerbet olmaması gerekir. Baklava şerbeti de zor bir şerbet türüdür. Yufkası tek tek açılan tatlılarda tatlının çeşidine yönelik şerbet ayarı değişim gösterir. Örneğin burma baklava benzeri hamur yoğunluğu az ve gevrek tatlılarda şerbetin ılık, tatlının soğuk olması gerekli ki gevrekliği kaybolmasın. Meşhur Antep baklavasının yapılışını televizyonda kesinlikle görmüşsünüzdür. Şerbet eklenirken hem tatlı hem şerbet sıcaktır ve baklava şerbetin içerisinde kaynar. Şayet siz evde yaptığınız baklavaya aynı işlemi uygularsanız, baklava hamur gibi olabilir. Çünkü imalathanelerdeki açma ve pişirme metotları evdekilerden daha değişiktir.

Baklava Şerbeti İçin Malzemeleri

  • 40 cm ölçüdeki yuvarlak bir tepsi baklava için,
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 koca dilim limon
  • Bir çay kaşığının üçte biri tuz

Şerbetin Nasıl Yapılır?


Tatlı şerbeti ya da baklava şerbeti için dikkat edilecek bazı noktalar da var. Şeker, su, tuz ve limonu tencereye koyup, ocağın altını açın.
Şeker eriyene dek karıştırın. Bu ilk karıştırmayı yapmadığınız zaman şerbet daha hızlı şekerlenecektir. Tuz da şekerlenmeyi engellemek için etkili bir metot. İçine limonu kabuklu atmayacaksanız, çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dakika önce ekleyin. Ocaktan almadan hemen önce eklerseniz, şerbet şekerlenecektir. Şerbet tamamıyla kaynamaya başladıktan sonra, altını kısıp tam 30 dakika kaynatmaya devam edin. Kıvamına gelen bir şerbetin, kaynarken çıkardığı ses ilk kaynamaya başladığı zamankinden farklıdır. Baştakine göre baloncuklar da irileşmiş olacaktır. Şerbetin kıvamı oldukça yoğun olmalıdır ki, tatlı şerbeti hemen içerisine çekip, hamurlaşmasın.

Eğer kat kat açılmış, gevrek bir tatlıysa şerbeti ılının caya kadar bekletip sonra tatlıya dökün. Eğer tatlınız biraz kalın ve sertse şerbeti ocaktan alır almaz dökün ve üstünü kapatın ki sert kalmasın. Ben yaptığım baklavaya şerbeti ocaktan aldıktan 15 dakika sonra dökerim. Çünkü çok gevrek bir baklava olmuştu. Şerbetin bekletme süresi de oda sıcaklığına bağlı olarak değişir. Soğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla, sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmayacaktır. Burası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldi. Soğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olabilir büyük ihtimalle. Özetle soğuk tatlıya ılık şerbet dökülecek. Şimdiden afiyet olsun.
21.01.2024 10:57:55
Tatlı Şerbeti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tatlı Şerbeti Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tatlı Şerbeti"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır

Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır, Hazır kadayıf marketlerde satılan ve düşük maliyetli bir tatlıdır. Kuru bir şekilde ağzı sıkıca kapatılmış paketler için...
Devamını Oku

Sütlü Şerbet

Sütlü Şerbet, Süt, şeker ve su ile yapılan ve birçok tatlıda tercih edilen bir şerbet çeşididir. Tatlılarda, kek ve pastalarda verdiği lezzet ve aroma ile ol...
Devamını Oku

Kabızlık İçin Bal Şerbeti

Kabızlık İçin Bal Şerbeti, Halk arasında kabızlık olarak bilinen rahatsızlığın dışkının sert olması, yaparken güçlük çekilmesi ve düzenli aralıklarla yapılam...
Devamını Oku

Mevlüt Şerbeti

Mevlüt Şerbeti, Mevlüt'ün anlamı doğmak, doğum zamanı, doğum yeri manasındadır. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunu kutlamak için yapılan bir...
Devamını Oku

Hazır Şekerpare Şerbeti

Hazır şekerpare şerbeti: Ülkemizde şeker ve tatlı ürünler çok rağbet görmekte ve fazlası ile tüketilmektedir. Gerek bayramlarda gerek özel günlerde hatt...
Devamını Oku

Kemalpaşa Tatlısı Şerbeti Nasıl Yapılır

Kemalpaşa tatlısı şerbeti nasıl yapılır, Kemal Paşa tatlısı genellikle hazır olarak satılmaktadır. Bu Kemalpaşa tatlıları evde yapılan şerbetle tatlandırılır...
Devamını Oku

Kadayıf Tatlısı Şerbeti

Kadayıf tatlısı şerbeti; benim için bu tatlının yapımının en önemli aşamasıdır. Kadayıf tatlısı çok kolay yumuşayan ve yumuşadığında da lezzetini kaybed...
Devamını Oku

Bitkisel Şerbet

Bitkisel ŞerbetBirçok çeşidi bulunan bitkisel şerbet özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen ve doğal olması nedeniyle oldu...
Devamını Oku

Hazır Lohusa Şerbeti

Hazır Lohusa Şerbeti, lohusa şerbeti Osmanlılardan bu yana günümüze kadar ulaşan en güzel geleneklerimizden biridir. Osmanlı döneminde sarayda doğum old...
Devamını Oku

Baklava Şerbeti

Baklava şerbeti, tatlının yapımından daha önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bir husustur. Tatlınızın tadı ve kıvamı ne kadar güzel olursa olsun asıl öne...
Devamını Oku

Ballı Şerbet

Ballı şerbet, en faydalı içeceklerden biridir. Çünkü bal birçok hastalığa deva olan bir yiyecektir. Balın faydalarını hemen herkes bilir. Bu yüzden tarih boy...
Devamını Oku

Bal Şerbeti

Bal Şerbeti: Bal birçok hastalığa deva çare olmuştur. Büyüklerimiz alimler her daim balı önermişler bol bol tüketmemizi tavsiye etmişlerdir. Peygamber efendi...
Devamını Oku

Hazır Künefe Şerbeti

Hazır künefe şerbeti, künefe Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen yöresel bir tatlı türüdür. Hatay iline ait bir lezzet olarak bilinen künefe şerbet...
Devamını Oku

Osmanlı Şerbeti

Osmanlı şerbeti, atalarımız olan Osmanlı döneminden günümüze kadar ulaşan birçok meyve türünden yapılan meyve suyu olarak tüketilebilen şerbet türüdür. Eski ...
Devamını Oku

Künefe Şerbeti

Künefe Şerbeti, Künefe, Hatay İlimize özgü lezzetli ve harika bir tatlıdır. Her tatlının olmazsa olmazı olan şerbetimiz bu tatlımızı da dahada güzelleştirece...
Devamını Oku

Limon Şerbeti

Limon Şerbeti, Günümüzde bazı yörelerde nişan, söz kesildiğinde, düğünde, sünnet törenlerinde ya da yeni doğum yapan kişilere hayırlı olsun ziyaretlerinde şe...
Devamını Oku

Bebek Şerbeti

Bebek şerbeti, uzun yıllardan beri değişmeyen ve eskimeyen bir gelenektir. Bir anne bebeğini dünyaya getirdiği andan itibaren evde yapılıp ve gelen misafirle...
Devamını Oku

Lohusa Şerbeti

Lohusa şerbeti, Lohusa şerbeti yeni doğum yapılmış evde 40 gün süreyle yapılabilen ve gelen misafirlere ikram edilen bir şerbettir. Günümüzde sağlıksız,...
Devamını Oku

Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır

Baklava şerbeti nasıl yapılır, baklava Türk mutfağının olmazsa olmaz bir tatlısıdır. Baklava yapmak marifet istediği gibi onun şerbetini yapabilmek yani kıva...
Devamını Oku

Nar Şerbeti

Nar Şerbeti, Nar cenneti diye bilinen Mersin'in Gülnar ilçesi ve çevre köylerinde yetişen gül gibi kırmızı taze nardan elde edilen şekerli içecektir. Nişan, ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hazır Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır
Sütlü Şerbet
Kabızlık İçin Bal Şerbeti
Mevlüt Şerbeti
Hazır Şekerpare Şerbeti
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024